Ingrendiencie
-
1 kg Zemiaky
-
100 g Údené mäso
-
2 ks Cibuľa
-
4 ks Strúčiky cesnaku
-
1 šálka Cmar
-
2 pl Zemiakový škrob
-
2 pl Bračová masť
-
p.ch. Soľ, korenie
-
p.ch. Rasca mletá
-
p.ch. Majorán
Popis
Zemiaková baba, haruľa či podlesník prichádza tentokrát od našich západných susedov, z Krkonôš. Pripravuje sa zo zmesi varených i surových zemiakov a miesto vajec sa pridáva kyslé mlieko alebo jogurt.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Zemiaky ošúpeme, opláchneme a tretinu z nich pokrájame na kocky a dáme variť do posolenej vody. Zvyšok zemiakov postrúhame za surova, vytlačíme z nich vodu a vložíme do misky. |
2
Hotovo
|
Údeninu (v našom prípade údenú krkovičku) pokrájame na malé kocky a popražíme na lyžici rozpálenej masti. |
3
Hotovo
|
Mäso aj s omastkom primiešame do cesta, pridáme cmar, zemiakový škrob a podľa chuti koreniny. |
4
Hotovo
|
Plech alebo pekáč vymastíme bravčovou masťou, cesto doň navrstvíme a rovnomerne rozotrieme (lepšia je tenká vrstva). |
5
Hotovo
|
Podávame s kyslým mliekom. |