Ingrendiencie
-
0,5 ks Biela kapusta
-
1 ks Cibuľa
-
1 ks Zeler
-
0,5 ks Mrkva
-
1 ks Petržlen
-
1 ks Strúčiky cesnaku
-
3 ks Zemiaky
-
p.ch. Bobkový list
-
p.ch. Soľ, korenie
-
p.ch. Majorán
-
ZÁSMAŽKA
-
2 pl Bračová masť
-
100 g Udená slanina
-
2 pl Hladká múka
-
1 čl Mletá červená paprika
-
OZDOBA
-
p.ch. Kyslá smotana
Popis
Na Orave dobre, na Orave zdravo, ale i chutne… Tradičná a sýta polievka, ktorú podávame s krajcom čerstvého chlebíka a môžeme ju ozdobiť lyžicou kyslej smotany.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. |
2
Hotovo
|
V hrnci rozohrejeme masť a pridáme polovicu na sekanej cibuľky. Pražíme do mäkka. |
3
Hotovo
|
K spenenej cibuľke potom pridáme na menšie kocky nakrájaný a očistený zeler, mrkvu a petržlen. Osolíme. Pridáme bokový list, celé čierne korenie a minútku pražíme. |
4
Hotovo
|
Potom pridáme na rezančeky nasekanú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. |
5
Hotovo
|
Všetko premiešame, zalejeme vodou, privedieme k varu a varíme, kým zemiaky nezmäknú. |
6
Hotovo
|
Na panvici si na masti popražíme slaninu, pridáme druhú polovicu cibuľky a nakoniec zaprášime múkou a paprikou. Všetko spolu minútku opečieme. |
7
Hotovo
|
Potom prilejeme vriacu vodu a pomocou metličky vymiešame krémovú zásmažku, ktorú vlejeme do polievky. Zamiešame, pridáme majoránku, cesnak a prípadne ešte dosolíme. |
8
Hotovo
|
Polievku podávame s krajcom čerstvého chlebíka a môžeme ju ozdobiť lyžicou kyslej smotany. |