Ingrendiencie
-
PRÍPRAVA MÄSA
-
1 kg Mleté hovädzie mäso
-
1 ks Špiková kosť
-
1 ks Cibuľa
-
0,5 ks Zeler
-
1 ks Petržlen
-
2 ks Mrkva
-
p.ch. Soľ
-
5 ks Čierne korenie
-
2 ks Bobkový list
-
3 ks Nové korenie
-
OMÁČKA
-
hrsť Kôpor
-
6 pl Maslo
-
5 pl Hladká múka
-
1,5 l Hovädzí vývar
-
1 ks Smotana na varenie
-
p.ch. Soľ, korenie
-
p.ch. Kryštálový cukor
-
p.ch. Ocot
Popis
Vynikajúci recept na chutný obed, večeru na každú príležitosť. Kôprovka je klasika, ktorú si každý pripravuje podľa svojich preferencií: na slano, na sladko-kyslo, s hovädzím či vajíčkom, so zemiakmi či knedľou. Okrem kôprovej je možné podávať mäso aj s iným druhmi omáčok, napr – chrenová…
Postup receptu
1
Hotovo
|
Všetky suroviny , aj mäso ,na vývar vložíme do veľkého hrnca (zeleninu nešúpeme), zalejeme vodou a privedieme k varu. |
2
Hotovo
|
Vývar stiahneme na čo najmenší plameň a varíme zhruba 3 hodiny. |
3
Hotovo
|
Nakoniec ho scedíme, mäso odložíme bokom a mäkkú zeleninu spapáme, kým budeme pripravovať omáčku. |
4
Hotovo
|
Na omáčku si vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, ktoré poprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. |
5
Hotovo
|
Zápražku zalejeme scedeným vývarom , dobre vymiešame metličkou a privedieme k varu a spolu dobre povaríme zhruba 15 minút. |
6
Hotovo
|
Omáčku ešte zjemníme smotanou, minútku prevaríme, ochutnáme a podľa chuti dosolíme a okoreníme. |
7
Hotovo
|
Nakoniec pridáme podľa chuti aj ocot a cukor. Opäť chvíľu prevaríme a odstavíme. Do horúcej omáčky zamiešame nasekanú kôprovú vňať. |
8
Hotovo
|
Podávame s plátkami uvareného hovädzieho a domácou knedľou. Recept na knedľu nájdete aj na našej stránke. |