Ingrendiencie
-
KORPUS
-
250 g Polohrubá múka
-
5 ks Vajcia
-
1 ks Prášok do pečiva
-
250 g Kryštálový cukor
-
80 ml Mlieko
-
80 ml Olej
-
3 pl Kakao
-
0,5 čl Soľ
-
PLNKA
-
250 g Mascarpone
-
250 ml Šľahačková smotana
-
1 ks Žľtky
-
2 čl Mletá škorica
-
1 ks Vanilkový cukor
-
PRÍPRAVA HRUŠIEK
-
2 ks Hrušky
-
80 g Krupicový cukor
-
30 g Vlašské orechy
-
1 ks Mletá škorica
-
5 pl Voda
-
OSTATNÉ
-
200 g Džem
Popis
Luxusné spojenie škoricového krému a nadýchaného korenistého korpusu, korunované karamelizovanými hruškami a orieškami. Ak máte dostatok času a radi by ste skúsili niečo nové, odporúčame vám nasledujúci recept. Veríme, že si vás táto torta získa nielen na pohľad, ale i svojou arómou a chuťou. Pre štavnatejsie korpusy odporúčame pokvapkať rumom.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Z bielkov a soli vyšľaháme polotuhý sneh. Potom postupne (po lyžiciach )pridáme cukor (100 g) a vyšľaháme dotuha. |
2
Hotovo
|
Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej a prilejeme mlieko. |
3
Hotovo
|
Suché pre osiate ingrediencie (múka, kakao, kypriaci prášok do perníka) jemne vmiešame k žĺtkovej zmesi a postupne, zľahka pridáme sneh. |
4
Hotovo
|
Cesto vlejeme do tortovej formy, ktorú sme si vymazali maslom a vysypali múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 45 minút. |
5
Hotovo
|
Medzitým si pripravíme plnku: Žĺtok si vyšľaháme s cukrom, pridáme škoricu, smotanu a spolu s mascarpone vyšľaháme na nadýchaný krém. |
6
Hotovo
|
Vyhladnutý korpus prerežeme vodorovne na 3 rovnaké časti. |
7
Hotovo
|
Spodnú časť cesta potrieme tekvicovým džemom a nanesieme krém. Na krém uložíme ďalšiu časť cesta, ktorú potrieme opäť džemom a postup zopakujeme aj tretíkrát. Všetko odložíme do chladu aspoň na dve hodiny. |
8
Hotovo
|
Na záver tortu ozdobíme karamelizovanými hruškami. Cukor necháme skaramelizovať, prilejeme trošku vody. Do zlatistého karamelu pridáme škoricu, očistené a pre polené hrušky spolu s po sekanými orechmi. Zmes chvíľku povaríme a aranžujeme na vrch torty tak, aby nám karamel stekal (kde-tu) po stranách torty. |