Ingrendiencie
-
500 g Polohrubá múka
-
100 g Margarín
-
100 g Kyslá smotana
-
2 ks Vajcia
-
1/2 čl Jedlá sóda
-
1 čl Soľ
-
300 g Zemiaky
-
100 g Cibuľa
-
250 g Kuracie prsia
-
p.p. Čierne korenie
-
2 pl Olej
-
1/2 pl Ocot
Popis
Tento tradičný koláč pečú gazdinky v ruských oblastiach najmä počas veľkonočných a jesenných sviatkov, no neohrnú nad ním nos ani počas veľkých svadieb. Ide o tradičnú slanú špecialitu, ktorú si obľúbite po prvom ochutnaní.
Postup receptu
1
Hotovo
|
V hlbokej miske nechajte v mikrovlnke roztopiť maslo. Keď mierne vychladne, pridajte k nemu kyslú smotanu a vymiešajte do hladka. |
2
Hotovo
|
Múku si v inej miske preosejte a prilejte k nej vymiešanú zmes. Vypracujte cesto a keď je hotové nechajte ho v miske prikrytej utierkou odpočívať aspoň 30 minút. |
3
Hotovo
|
Medzitým si pripravte náplň. Kuracie prsia narežte na prúžky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, pridajte cibuľu nakrájanú na krúžky alebo polkruhmi. Prisypte nasekanú petržlenovú vňať, osoľte, okoreňte, pridajte trochu oleja, aby to bolo mastnejšia a všetko spolu dobre zmiešajte. Rozdeľte mäsovo-zemiakovú náplň na dve časti. |
4
Hotovo
|
Plech si vymažte olejom. Cesto si vyvaľkajte na tri časti. Prvú dajte na plech, na ňu vysypte časť mäsovo-zemiakovej plnky. Prikryte ju druhým vyválaným kusom cesta a na neho vysypte druhú časť plnky. Tú prikryte treťou časťou cesta. Dbajte pritom na to, aby ste cestá na seba dokázali zlepiť, nech plnka po upečení nevypadáva. |
5
Hotovo
|
Okraje cesta teda zlepte do jedného hrubšieho. Niektoré gazdinky si zvyknú tieto okraje potrieť cesnakom. Vrch koláča potrite rozšľahaným žĺtkom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte cca 150 minút. Po upečení podávajte ešte horúce. Prajeme dobrú chuť! Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku! |