Ingrendiencie
-
500 g Polohrubá múka
-
100 g Margarín
-
100 g Kyslá smotana
-
2 ks Vajcia
-
1/2 čl Jedlá sóda
-
1 čl Soľ
-
300 g Zemiaky
-
100 g Cibuľa
-
250 g Kuracie prsia
-
p.ch. Čierne korenie
-
2 pl Slnečnicový olej
-
1/2 pl Ocot
Popis
Tento tradičný koláč pečú gazdinky v ruských oblastiach najmä počas veľkonočných a jesenných sviatkov, no neohrnú nad ním nos ani počas veľkých svadieb. Ide o tradičnú slanú špecialitu, ktorú si obľúbite po prvom ochutnaní.
Postup receptu
1
Hotovo
|
V hlbokej miske nechajte v mikrovlnke roztopiť maslo. Keď mierne vychladne, pridajte k nemu kyslú smotanu a vymiešajte do hladka. |
2
Hotovo
|
Celé vajíčka si vyšľahajte v samostatnej miske, pridajte k nim margarín s kyslou smotanou. V pohári zmiešajte jedlú sódu a ocot a prilejte k zmesi. Môžete pridať aj ½ čajovej lyžičky soli. |
3
Hotovo
|
Múku si v inej miske preosejte a prilejte k nej vymiešanú zmes. Vypracujte cesto a keď je hotové nechajte ho v miske prikrytej utierkou odpočívať aspoň 30 minút. |
4
Hotovo
|
Medzitým si pripravte náplň. Kuracie prsia narežte na prúžky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky, pridajte cibuľu nakrájanú na krúžky alebo polkruhmi. Prisypte nasekanú petržlenovú vňať, osoľte, okoreňte, pridajte trochu oleja, aby to bolo mastnejšia a všetko spolu dobre zmiešajte. Rozdeľte mäsovo-zemiakovú náplň na dve časti. |
5
Hotovo
|
Plech si vymažte olejom. Cesto si vyvaľkajte na tri časti. Prvú dajte na plech, na ňu vysypte časť mäsovo-zemiakovej plnky. Prikryte ju druhým vyválaným kusom cesta a na neho vysypte druhú časť plnky. Tú prikryte treťou časťou cesta. |
6
Hotovo
|
Dbajte pritom na to, aby ste cestá na seba dokázali zlepiť, nech plnka po upečení nevypadáva. Okraje cesta teda zlepte do jedného hrubšieho. Niektoré gazdinky si zvyknú tieto okraje potrieť cesnakom. |
7
Hotovo
|
Vrch koláča potrite rozšľahaným žĺtkom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte cca 150 minút. Po upečení podávajte ešte horúce. Prajeme dobrú chuť! Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku! |