Ingrendiencie
-
300 g Polohrubá múka
-
200 g Práškový cukor
-
150g Maslo
-
3 ks Vajcia
-
1/2ČL Prášok do pečiva
-
štipka Soľ
-
z 1 ks Citrónová kôra
-
4-5 ks Jablko
-
na ozdobenie Práškový cukor
-
Na sirup
-
400 ml Voda
-
200 g Kryštálový cukor
-
štipka Mletá škorica
Popis
Sezóna chutných a šťavnatých jabĺk je v plnom prúde. Ak hľadáte recept, ako ich zužitkovať a potešiť tak celú rodinu, ste na správnom mieste! Tento jablkový koláč si zamilujú všetci už po prvom zahryznutí.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Umyte a osušte jablká, neodstraňujte z nich šupku, ale nakrájajte ich na tenké 2 mm plátky. Červená šupka urobí ruže z jabĺk zaujímavejšie, no farby jabĺk môžete ľubovoľne striedať. Na jednu ružu potrebujete 7 plátkov. Hrubšie alebo nerovné kúsky pôjdu do koláča a zvyšky jabĺk sa nakrájajú na malé kusy. |
2
Hotovo
|
Nalejte si vodu do hrnca, pridajte cukor a škoricu, položte na plameň a priveďte k varu. Keď je cukor úplne rozpustený, ponorte plátky jabĺk do vody, tie budú použité na výrobu ružičiek. Znížte plameň a počkajte, kým jablká nezmäknú. Potom ich vyberte a poukladajte, aby vychladli a vyschli. Sirup v žiadnom prípade nevylievajte. |
3
Hotovo
|
Vyšľahajte si vajíčka s cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli. Pridajte maslo a pokračujte v šľahaní. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a dobre premiešajte. |
4
Hotovo
|
Jednu tretinu formy na pečenie (s vystlaným papierom na pečenie) zalejte cestom. Na neho si poukladajte vrstvu rozmixovaných jabĺk a na nich vyleje zvyšné cesto. |
5
Hotovo
|
|
6
Hotovo
|
|
7
Hotovo
|
Vytvorené ružičky poukladajte na cesto. Nemusíte ich do neho ponárať, stačí, ak sa udržia na jeho povrchu. |
8
Hotovo
|
Pečte 30-35 minút v predhriatej rúre pri teplote 160 stupňov. Riaďte sa vašou rúrou a radšej si koláč odkontrolujte pomocou špáradla. |
9
Hotovo
|
Pred servírovaním si jablkové ružičky potrite pripraveným sirupom a nakoniec všetko posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť! |