• Home
  • Smažené pirôžky-tak chrumkavé.
0 0
Smažené pirôžky-tak chrumkavé.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrendiencie

CESTO
500 g Polohrubá múka
300 ml Mlieko
42 g Čerstvé droždie
1 ks Vajcia
1 ks Zemiaky
1 pl Olej
2 pl Kryštálový cukor
p.ch. Soľ
PLNKA
200 g Mletý mak
200 g Slivkový lekvár
1 pl Rum
0,5 čl Citrónová kôra
p.p. Mlieko

Smažené pirôžky-tak chrumkavé.

Kuchyňa:
  • Stredné

Ingrendiencie

  • CESTO

  • PLNKA

Popis

Zdieľať

Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s ním prišli aj chladnejšie dni, nejedného z nás zahriali. Predávali sa v stánkoch a boli často hrozivo mastné. Tento recept na domáce smažené pirôžky vás ale nesklame. Pirôžky sú pomerne rýchlo hotové, s cestom sa dobre pracuje. Krásne voňajú a netečie z nich olej. Plnka je tentokrát s makom a slivkovým lekvárom. Ale môžete zvoliť svoju vlastnú obľúbenú.

(Visited 24 137 times, 1 visits today)

Postup receptu

1
Hotovo

Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Kvások začne hádzať bublinky a zhustne.

2
Hotovo

Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.

3
Hotovo

Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste bez prievanu. Malo by stačiť 20 až 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem.

4
Hotovo

Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka.

5
Hotovo

Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 28 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej.

6
Hotovo

Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé.

Lydia

Predošlý
Hráškovo-vajíčková nátierka na kažý deň.
Ďalší
Aromatické orechové koláčiky.
Predošlý
Hráškovo-vajíčková nátierka na kažý deň.
Ďalší
Aromatické orechové koláčiky.
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here