Ingrendiencie
-
CESTO
-
500 g Polohrubá múka
-
300 ml Mlieko
-
42 g Čerstvé droždie
-
1 ks Vajcia
-
1 ks Zemiaky
-
1 pl Olej
-
2 pl Kryštálový cukor
-
p.ch. Soľ
-
PLNKA
-
200 g Mletý mak
-
200 g Slivkový lekvár
-
1 pl Rum
-
0,5 čl Citrónová kôra
-
p.p. Mlieko
Popis
Smažené pirôžky sú nostalgickou spomienkou na staré dobré študentské časy. Keď prišla jeseň, školský rok sa začal a s ním prišli aj chladnejšie dni, nejedného z nás zahriali. Predávali sa v stánkoch a boli často hrozivo mastné. Tento recept na domáce smažené pirôžky vás ale nesklame. Pirôžky sú pomerne rýchlo hotové, s cestom sa dobre pracuje. Krásne voňajú a netečie z nich olej. Plnka je tentokrát s makom a slivkovým lekvárom. Ale môžete zvoliť svoju vlastnú obľúbenú.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Kvások začne hádzať bublinky a zhustne. |
2
Hotovo
|
Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka. |
3
Hotovo
|
Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste bez prievanu. Malo by stačiť 20 až 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem. |
4
Hotovo
|
Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka. |
5
Hotovo
|
Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 28 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej. |
6
Hotovo
|
Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé. |