Ingrendiencie
-
Piškótové cesto s limonádou
-
4 ks Vajcia
-
25 g Cukor
-
10 g Vanilkový cukor
-
200 g Sytená limonáda
-
200 g Olej
-
400 g Polohrubá múka
-
1 čl Jedlá sóda
-
Čokoládové piškótové cesto
-
250 g Polohrubá múka
-
400 g Cukor
-
2 ks Vajcia
-
1,5 čl Jedlá sóda
-
1,5 čl Prášok do pečiva
-
1 bal. Vanilkový cukor
-
60 g Maslo
-
0,2 dcl Horúca voda
-
Mliečne piškótové cesto
-
1,2 dcl Mlieko
-
60 g Maslo
-
165 g Polohrubá múka
-
1 bal. Prášok do pečiva
-
165 g Cukor
-
3 ks Vajcia
-
1 bal. Vanilkový cukor
-
štipka Soľ
Popis
Piškótové cesto. Najpoužívanejšie cesto pri pečení koláčov. Napriek tomu nie je piškóta ako piškóta. Nie každý ju vie pripraviť tak, aby aj vyzerala aj chutila. A najmä – aby nebola hrudkovitá. Príprava dobrého piškótového cesta vyžaduje zručnosť a pracovitosť.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Piškótové cesto s limonádouToto cesto znie netradične, ale bublinky sú tou zázračnou ingredienciou, ktorá vašej piškóte zaistí tú dokonalú jemnosť a nadýchanosť. Cesto bude vláčne a ani omylom Vám nezostane hrudkovité. Jednou z najväčších výhod tohto cesta je to, že dobré vydrží aj niekoľko dní. |
2
Hotovo
|
Pomocou mixéra si vyšľaháme celé vajcia, cukor a vanilkový cukor. Za stáleho šľahania pomaly pridávame rastlinný olej a limonádu. Do zmesi pridáme múku a prášok do pečiva, a znovu vyšľaháme. Cesto si vylejte na plech, alebo do formy. Nezabudnite vystlať papierom na pečenie, alebo vymazať, prípadne pomúčit. Cesto pečieme cca 65 minút pri teplote 175 stupňov. Pokiaľ je treba a cesto po tomto čase ešte nie je upečené, zvýšte teplotu a pečte ešte 20 minút. Po upečení cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Krájajte až po vychladnutí, pretože je cesto jemné a mohlo by sa začať trhať. |
3
Hotovo
|
Čokoládové piškótové cestoNa prípravu tôrt často gazdinky používajú i čokoládové korpusy. Avšak nie je nad krehký piškótový čokoládový (alebo kakaový) korpus, ktorý je v kombinácii s krémom, alebo s džemom príjemne horko-sladký. |
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
Mliečne piškótové cestoMliečne piškótové cesto sa od klasického piškótu, aký robíme bežne doma, veľmi nelíši. Za vyskúšanie však stojí, pretože je veľmi jemné a príjemne chutí ako vo forme bublaniny, tak jednoduchých tôrt. Rozdiel je však v tom, že v tomto prípade pracujeme s horúcim mliekom. Poďme sa pozrieť, ako takéto cesto upiecť. |
6
Hotovo
|
Rúru si predhrejte na 175 stupňov a plech, alebo formu si vysteľte papierom na pečenie. Na toto cesto je lepší papier ako maslo a múka. Dobre premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Maslo s mliekom nechajte zohriať na sporáku a čakajte kým sa maslo neroztopí. Neohrievajte na plnom plyne, lebo mlieko začne vrieť. Aby recept vyšiel správne, malo by byť mlieko iba horúce. Zatiaľ si vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom vajcia zmiešajte s múkou a jemne premiešajte, aby sa Vám suroviny spojili. Keď je maslo rozpustené a mlieko horúce, pomaličky ho vlejte do pripraveného cesta. Pečte pri teplote 175 stupňov približne polhodinu. |
7
Hotovo
|
Vyskúšali ste už niektorý z týchto receptov? My áno, sú jedným slovom famózne! Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku! |