Ingrendiencie
-
Cesto
-
2 čl Čerstvé droždie
-
2 pl Voda
-
450 g Hladká múka
-
250 g Vajcia
-
2 pl Krupicový cukor
-
štipku Soľ
-
Poleva
-
240 g Maslo
-
375 g Práškový cukor
-
1 pl Vanilková esencia
-
2 pl Šľahačková smotana
-
Na ozdobu
-
p.ch. Mandľové lupienky
-
Olej na vysmážanie
Popis
Po našom sú to šišky, alebo pre mladšiu generáciu Donuty. Zdobíme podľa vlastnej fantázie, odporúčame zapojiť do ozdobovania aj deti.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Na cesto vymiešame droždie v teplej vode a dáme ho na 5 až 10 minút odležať na teplé miesto. Pridáme múku, mlieko, zmäknuté maslo, vajce, cukor a soľ. Vypracujeme pevné lepkavé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu. |
2
Hotovo
|
Potom vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 1,25 cm a vykrojíme z neho 12 koliesok. Do každého prstom spravíme dierku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 až 40 minút kysnúť. |
3
Hotovo
|
V hlbokej panvici rozhorúčime olej na 185 °C a šišky na ňom z oboch strán vypražíme dozlatista. Vyberieme na papierovú utierku. |
4
Hotovo
|
Na polevu vyšľaháme maslo a postupne na 4-krát zašľaháme cukor, kým nezískame hladký krém. Pridáme vanilkovú esenciu a smotanu a šľaháme zopár minút. |
5
Hotovo
|
Polevu nanesieme na vychladnuté pampúšiky a posypeme mandľovými lupienkami. |