Ingrendiencie
-
Cesto:
-
250 g Polohrubá múka
-
25 g Čerstvé droždie
-
50 g Kryštálový cukor
-
50 g Maslo
-
80 ml Teplé mlieko
-
1 ks Vajcia
-
štipku Soľ
-
Plnka:
-
120 ml Mlieko
-
70 g Kryštálový cukor
-
20 g Maslo
-
1 čl / van.cukor / Vanilková esencia
-
100 g Strúhaný kokos
-
2 ks Mliečna čokoláda
-
Na potretie:
-
2 ks Žľtky
-
malé množstvo Voda
Popis
Vynikajúci a jednoduchý koláč, pripravený z kysnutého cesta. Doslova čokoládová extázy! Ak máte radi kokos, určite si vyskúšajte pripraviť tento závin, plný kokosové plnky a mliečnej čokolády. Ak nemáte radi mliečnu čokoládu, môžete ju vymeniť za horkú, kvalitné (vysoko percentuálne) čokoládu s príchuťou alebo bez.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Do teplého mlieka pridáme Kr. cukor, čerstvé droždie a 1 lyžicu polohrubej múky. Necháme vykvasiť kvások. V druhej miske si zmiešame ostatné suroviny potrebné pre prípravu cesta, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (trvá to cca 20 minút). Následne cesto presunieme do misky, ktorú sme potreli olejom a zakryjeme utierkou a odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny / môžeme si cesto pripraviť aj večer a v chladničke môže stať aj celú noc /. |
2
Hotovo
|
V prípade, že sa vám nechce čakať za kysnutým cestom, ako alternatívu môžete zvoliť lístkové cesto, ktoré zakúpite v obchode. |
3
Hotovo
|
Druhý deň / alebo po uplynutí 4 hodín / cesto vyberieme z chladničky a necháme ho na pracovnej doske stáť 30 – 40 minút, aby získalo izbovú teplotu. |
4
Hotovo
|
Pripravíme si plnku. Mlieko, maslo, cukor a vanilku zohrejeme na miernom ohni (hmotu nevaríme, len ohrievame). Keď máme cukor rozpustený, odstavíme a za stáleho miešania pridáme kokos a necháme vychladnúť. |
5
Hotovo
|
Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu umiestnime kokosovú plnku a na kokosovú plnku položíme celú mliečnu čokoládu. |
6
Hotovo
|
Strany cesta si nadrežeme ostrým nožom a začneme postupne prekladať jednotlivé časti, aby sme vytvorili „župan“. Takto pripravený koláč necháme ešte kysnúť cca pol hodinu – nezabudneme zakryť koláč utierkou, aby nám cesto nevyschlo. |
7
Hotovo
|
|
8
Hotovo
|
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |