Ingrendiencie
-
170 g Špaldová múka
-
50 g Špaldová múka
-
30 g Ovsené vločky
-
10 g Čerstvé droždie
-
1 ks Vajcia
-
65 ml Mlieko
-
60 ml Voda
-
0,5 čl Trstinový cukor
-
p.p. Maslo
-
0,5 čl Soľ
Popis
Domáca je jednoducho domáca. Tá chuť, nadýchanosť aj trvanlivosť domácich výrobkov je nezameniteľná a neporovnateľná s kupovanými. Nasledujúci recept na domácu knedľu zo špaldovej múky a ovsených vločiek vám zaberiem cca 100 minút. Veríme, že sa vám podarí a spestrí váš receptár.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Najprv si urobíme kvások. Mlieko, voda, cukor a rozdrobené droždie. Necháme cca 10 min vykysnúť. |
2
Hotovo
|
Múku si zmiešame so soľou, do stredu pridáme vajce a vykysnutý kvások. Ingrediencie zamiešame a necháme postáť 10 min, aby sa tekutiny vsiakli. Vypracujeme cesto, pomúčime ho, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 30 minút. Musí zdvojnásobiť objem. Ak chceme dvojfarebný knedľu, pred vy kysnutím si cesto rozdelíme na polovicu a do jednej polky pridáme asi 1 čl kurkumy. Zapracujeme do cesta a oba bochníky dáme vykysnúť. |
3
Hotovo
|
Keď je vy kysnuté, ešte raz ho poprekladáme (ako obálku), vytvarujeme do tvaru knedle, prikryjeme a necháme ešte 10 min pod kysnúť. Ak robíme dvojfarebný, obe časti si vyvaľkáme do obdĺžnika, na spodok položíme biele cesto, na to položíme žlté cesto a zrolujeme dokopy. Kraje zahneme a necháme 10 min pod kysnúť. |
4
Hotovo
|
V parnom hrnci si necháme zovrieť vodu, potrieme dno maslom, aby sa nám knedľa neprilepila, položíme knedľu a zavrieme. Paríme 20 min. Nikdy počas parenia neotvárame pokrievku, inak knedľa spľaskne. Po 20 minútach otvoríme pokrievku a rýchlo do knedle asi 5-6 krát pichneme špajdľou, aby sa uvoľnil vzduch. |
5
Hotovo
|
Knedľu vyberieme a servírujeme. |