Ingrendiencie
-
1 kg/..bravč./ Hovädzie mäso
-
2-3 ks Cibuľa
-
4 ks Paradajky
-
2 ks Zelená paprika
-
2 pl Mletá červená paprika
-
1 čl Mletá štipľavá paprika
-
5 pl Bračová masť
-
1 pl Soľ
-
p.ch./..chilli/ Feferonka
Popis
Pravý a chutný maďarský guľáš z hovädzieho mäsa je obľúbenou pochúťkou nie len v Maďarsku, ale aj u nás. Lahodná chuť, sýta červená farba a omamná vôňa pritiahne k stolu každého gurmána. Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, či zemiakmi a najdôležitejší je základ.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Každý guľáš sa pripravuje spôsobom rovnakého pomeru mäsa a cibule. Inak to nie ani pri maďarskom guľáši, avšak pomer berieme objemovo, nie váhovo! Preto si do dvoch misiek osobitne nakrájame mäso a cibuľu. Pri použití veľkého množstva cibule môže byť guľáš príliš sladký. |
2
Hotovo
|
Cibuľu si nakrájame na menšie kúsky a osmažíme ju na oleji alebo bravčovej masti a na jemnom ohni. Smažíme ju dovtedy, kým nepustí šťavu a nechytí farbu. Môžete ju nechať jemne skaramelizovať. Potom pridáme čerstvé nakrájané paradajky. Dobré sú aj paradajky z plechovky, ktoré sú olúpané a čerstvé. Dusíme kým nezískame červenú kašu a tekutinu nechávame odpariť. |
3
Hotovo
|
Do vzniknutej kaše, ako základu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú pálivú papriku. Pridáte už pripravené nakrájané mäso a restujeme za stáleho miešania kým sa mäso nestiahne. Do mäsa pridáte soľ. Následne môžete pridať podľa chuti zelenú papriku, ktorá zvýrazňuje vôňu a ak máte radi pikantné, tak pridajte nakrájané feferónky alebo chilli papričky. Podlejeme trochou vody, premiešame, zakryjeme kastról a necháme guľáš dusiť na miernom ohni. |
4
Hotovo
|
Vodou podlievajte postupne, pravidelne premiešajte a sledujte, aby vrel. Mäso dusíte, pokým nie je mäkké a ak ste použili hovädzie mäso, tak príprava trvá asi 2 hodiny, kedy sa po tomto čase odparí prebytočná tekutina, guľáš sa zahustí sám a mäso je krehké. K maďarskému guľášu môžete podávať halušky alebo ako je u nás zvykom, domáce biele knedle. |
5
Hotovo
|
Prajeme dobrú chuť. Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |