Ingrendiencie
-
10 ks jablká
-
10 čl Trstinový cukor
-
p.p. Voda
Popis
Jablčný ocot je produkt, ktorý vzniká kvasením jabĺk. V tomto „kvasenom zázraku“ sú ukryté naozaj cenné vitamíny, minerály a kyseliny odkaz. Tento ocot disponuje obrovským množstvom účinkov na ľudské zdravie. Je vhodný aj na chudnutie, bradavice, bolesť hrdla, cholesterol, pleť alebo akné.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Jablká dobre umyjeme, vysušíme a spolu so šupkou i jadrovníkom postrúhame na hrubom strúhadle. |
2
Hotovo
|
Vo filtrovanej vode rozmiešame cukor drevenou vareškou alebo plastovou lyžicou (nie kovovou). |
3
Hotovo
|
Jablká vložíme do veľkého pohára či džbánu a zalejeme cukrovou vodou, tak aby boli celé ponorené. |
4
Hotovo
|
Hrdlo nádoby prekryjeme gázou, upevníme gumičkou a necháme odpočívať mimo slnečného žiarenia, pri izbovej teplote 2 až 3 týždne. Po čase sa na povrchu môže vytvoriť želatínový mútny povlak, tzv. matka. Takýto jav je úplne prirodzený. |
5
Hotovo
|
Po 2 až troch týždňoch, keď tekutina nadobudne sladkokyslú octovú vôňu, je ten správny čas na jej cedenie. Jablká a matku vyhodíme, tekutinu vrátime do nádoby a opäť uzavrieme gázou a gumičkou. |
6
Hotovo
|
O ďalšie 3 až 4 týždne si môžeme užívať svoj domáci jablčný ocot v bio kvalite. |