Ingrendiencie
-
2 hrnčeky Mlieko
-
3/4 hrnčeka Olej
-
2 ks Bielka
-
1 pl Kryštálový cukor
-
1 bal. Sušené droždie
-
cca 900 g Hladká múka
-
1 čl Soľ
-
2 ks Žľtky
-
alebo lekvár,tvaroh... Mletý mak
Popis
Už ste niekedy ochutnali dobrotu, ktorá Vám zaručene obrátila život hore nohami? Ak nie, tak to ste ešte zrejme nikdy neochutnali rožteky, ktoré Vás svojou jemnosťou a chuťou úplne dostanú. Ľahkosť a jemnosť cesta je tak neskutočná, že už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné. Ihneď si ich zamilujete, a budete ich piecť na na všetky oslavy, pretože s nimi zo ženiete zaručený úspech.
Postup receptu
1
Hotovo
|
V prvom rade si do rajnice nalejeme mlieko, do ktorého pridáme olej, cukor, bielka, droždie a zmes dobre premiešame. Následne pridáme polovicu preosiatej múky, zamiešame a pridáme zvyšok múky. Z tejto zmesi vymiešame jednotné cesto, ktoré by malo byť mäkké a lepivé. Cesto položíme na pomúčenú dosku, kde ho zmiesime a prípadne pridáme ešte múku. |
2
Hotovo
|
Zmiesením vymiesime jednotný bochník, ktorý vložíme do olejom vopred vymastenej misy. Olejom natrieme aj samotné cesto. Cesto v mise prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Po nejakom čase by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem. |
3
Hotovo
|
Akonáhle vyberieme cesto z misy, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu polovicu rozdelíme na 4 bochníky a každý z nich ešte na polovicu. Ak počítame teda správne, tak z jednej polovice cesta nám vznikne 8 malých bochníkov. Ak budeme pracovať s bochníčky, ostatné prikryjeme, aby nám nevyschli. |
4
Hotovo
|
Bochníčky si rozvaľkáme, jednu stranu naplníme ľubovoľnou náplňou, a opačnú stranu si narežene nožíkom. Zrolujeme do tvaru rožteka. |
5
Hotovo
|
Takto pripravené rožteky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich žĺtkom a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista, približne 15 minút. Zdieľajte tento skvelý recept na najmäkšie rohlíky so svojimi priateľmi! Určite si tiež radi pochutnajú! |