Ingrendiencie
-
3 ks Mrkva
-
1 ks Cibuľa
-
2-3 ks Strúčiky cesnaku
-
kúsok Pór
-
1 ks Petržlen
-
p.ch. Petržlenová vňať
-
3 ks Zemiaky
-
1 ka Vajcia
-
trochu Polohrubá múka
-
4 pl Olej
-
2 pl Maslo
-
p.ch. Soľ, korenie
-
1 ks Zeleninový bujón
-
1 ks Kurací bujon
-
150 g Zelený hrášok
-
1 bal. Mrazená zelenina
-
1 ks Zelená paprika
Popis
Je niekoľko vôní, ktoré perfektne pripomínajú detstvo a domov. Pre niekoho je to vôňa čerstvo vyvesenej bielizne, inému detstvo pripomenie vôňa mlieka s grankom a iným zas príjemné emócie vyvoláva aróma teplej zeleninovej polievky s chutnými haluškami.
Polievka, ktorá má jemnú chuť, je plná vašej obľúbenej zeleniny a perfektne padne na obed aj na večeru. Jej príprava je veľmi jednoduchá a pokiaľ práve nemáte doma čerstvú polievkovú zmes, pokojne si dopomožete aj mrazenou zeleninou. Prípravu halušiek zvládnete raz dva a polievka je hotová skutočne bleskovo.
Už len vôňa pražiaceho sa masla s mrkvou vám v ústach nahromadí sliny. Polievka, ktorú milujú malí i veľkí je hotová veľmi rýchlo a nezaťaží ani vašu peňaženku. Pomocou nasledujúceho receptu si ju môžete uvariť.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Očistíme si cibuľu aj cesnak, pór odkrojíme (asi polovicu z bielej časti) a umyjeme. Očistíme si mrkvu a jednu postrúhame na strúhadle na jemno. Zvyšnú mrkvu nakrájame na kolieska (ak je mrkva veľká tak pozdĺžne na polovicu a potom na polovičné kolieska). Petržlen očistíme a tiež nakrájame rovnako ako mrkva. Vňať oddelíme a asi jednu hrsť lístkov si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Zvyšok vňate necháme v celku. Očistíme si zemiaky a nakrájame ich na maličké kúsky, aby sa nám v polievke rýchlo uvarili. |
2
Hotovo
|
Vo veľkom hrnci si rozpálime 3 až 4 lyžice oleja a pridáme k nim asi 2 lyžice masla. Následne pridáme nakrájanú aj strúhanú mrkvu a petržlen a za občasného miešania smažíme. Keď mrkva pustí šťavu, pridáme k nej všetku mrazenú zeleninu (alebo čerstvú) a premiešame. |
3
Hotovo
|
Necháme chvíľu smažiť, potom pridáme trošku soli a mletého korenia (so soľou to nepreháňame, pretože bujóny sú dosť slané) a zmes zeleniny zalejeme vodou do takej miery, koľko chceme mať polievky. Pridáme rozmrvené bujóny a znova premiešame. Potom do polievky vhodíme celú cibuľu, kus póru a prelisovaný alebo najemno nakrájaný cesnak. |
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
Zatiaľ si v miske pripravíme rozšľahané vajíčko so soľou a na jemno nakrájaným petržlenom, ku ktorému postupne pridávame polohrubú alebo hrubú múku a miešame. Mala by nám vzniknúť pomerne hutná mierne lepivá zmes na halušky. K zmesi môžeme pridať trošku oleja a zamiešať. Keď sa chvíľu povarí hrach, do polievky nahádžeme halušky a necháme polievku prejsť varom. |
6
Hotovo
|
Keď sú halušky hotové, polievku vypneme a vhodíme do nej celej stonky petržlenovej vňate. Prikryjeme pokrievkou asi na 5 minút, potom premiešame a môžeme podávať. Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |