Ingrendiencie
-
Na cesto
-
250 g Mletý mak
-
1 hrnček Práškový cukor
-
1 hrnček Polohrubá múka
-
1 čl Prášok do pečiva
-
250 ml Mlieko
-
2 pl Slnečnicový olej
-
1 ks Vajcia
-
450 g Konzervov.čerešne
-
Na krém
-
1 bal. Vanilkový puding
-
3 sk Kryštálový cukor
-
120 ml Čerešňová šťava
Popis
Tento koláč sa v našej rodine traduje už niekoľko generácií. Jeho výnimočnosť však spočíva v jednej ingrediencií, ktorá je na pohľad úplne obyčajná.
Lahodné makové cesto, ktoré sa rozpadá na jazyku v tomto prípade dopĺňa Pudingová plnka s višňami. Puding však v tomto koláči neuvidíte. Ten, kto ho bude jesť a nebude vedieť, ako sa koláč pripravoval, nebude mať o pudingu ani zdanie. Puding je presne tá neviditeľná ingrediencia, ktorá dáva koláču jeho jedinečnosť!
Postup receptu
1
Hotovo
|
Čerešňový kompót si otvoríme a necháme ovocie odkvapkať od šťavy. Šťavu potom odložíme bokom a čerešne odkôstkujeme. |
2
Hotovo
|
Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky suché suroviny – mak, múku a práškový cukor, pridáme prášok do pečiva a poriadne premiešame. Postupne prilejeme olej, vajcia a mlieko, a vymiešame hladké cesto. |
3
Hotovo
|
Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme múkou a vylejeme do neho cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút. |
4
Hotovo
|
Plnku si pripravíme jednoducho. Zmiešame pudingový prášok s cukrom a čerešňovou šťavou. Dobre rozmiešame a prisypeme čerešne. Varíme približne 5 minút, kým nám zmes nezačne hustnúť a pritom čerešne drvíme, aby vznikla jednotná hmota. Čerešňový puding necháme dobre vychladnúť. |
5
Hotovo
|
Keď máme cesto upečené, prerežeme ho vodorovne na dve časti. Spodný diel cesta potrieme čerešňovým pudingom a zakryjeme ho vrchným dielom. Koláč necháme odstáť približne 2 hodiny, aby čerešňová plnka dobre zhustla. Podávame posypané práškovým cukrom. |
6
Hotovo
|
Prajeme dobrú chuť! Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku! |