Ingrendiencie
-
250 ml Voda
-
2 ks Škoricové tyčinky
-
15 gčerst. Zázvor
-
7 ks Nové korenie
-
3 ks Čierne korenie
-
2 ks Bobkový list
-
5 ks Sušené klinčeky
-
2 ks Badián
-
2,5 g Muškátový oriešok
-
3 ks Kardamón
-
1 vetvičku Čerstvý rozmarín
-
1 ks Pomaranč
-
1 ks citrón
-
hrsť sušených jablká
-
2 pl Kryštálový cukor
Popis
Zima alebo chladno, sneh a mráz úplne všade. A prechladnúť môžete na každom kroku. Tam, kde ponožky a šál nepomôžu, na pomoc príde Gluehwein – tradičný nemecký nápoj.
História Gluehwein začala ešte v antickom Ríme. Vďaka správnej kombinácii majú koreniny mnoho pozitívnych vlastností. V našich kuchyniach sa tento nápoj dostal do popredia pod názvom „varené víno“. My Vám dnes poradíme ako si tento aromatický liek pripraviť podľa nového receptu. Varujeme vás – práve v tom tkvie jeho tajomstvo. A jeden z trikov dodá nápoju magickú chuť.
Existujú tisíce spôsobov ako si pripraviť varené víno doma. V klasickej verzii sa používa suché, alebo polosuché víno, ktoré obsahuje nie viac ako 7% alkoholu. V ňom uvaríte škoricu, klinčeky, citrónovú kôru, pohánku a zázvor a dosladíme medom. Ostatné varianty nápoje sú už len experimenty s pridávaním rôznych prísad.
Ako pripraviť varené víno?
Skúste si pripraviť rumunské varené víno podľa nášho receptu. Vždy ho pripravoval môj dedko z Brašova a doteraz som ešte neochutnala lepšiu verziu. Prečítajte si podrobný návod ako premeniť obyčajné varené víno na slávnostný nápoj hodný kráľov.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Zoznam položiek je síce dlhý, ale finálna nápoj za to rozhodne stojí. Vôňa každého korenia sa prejavuje rôznymi spôsobmi v teplom, alebo studenom nápoji. Jedna vec je piť horúce víno so škoricou a úplne iná je vychutnať si vôňu spojenú s úžasnou chuťou. |
2
Hotovo
|
Najskôr si pripravte zmes korenia. Dobre umyte jablká. Spolu s ostatnými korením okrem rozmarínu ich zalejte studenou vodou. Jablká musia byť úplne suché, tak budú pomaly nasávať vôňu korenia. Do zmesi pridajte očistenú pomarančovú kôru. Zázvor nakrájajte na plátky. |
3
Hotovo
|
Postavte vodu s korením na veľmi nízku teplotu a zakryte pokrievkou. Je to veľmi dôležité! Priveďte do varu, nechajte vrieť 2 minúty a odstavte z ohňa. Nakoniec nechajte vychladnúť minimálne hodinu.Z hrnca vyberte bôbkový list. |
4
Hotovo
|
Svoju časť už urobil a pokiaľ sa bude variť dlhšie, nápoj bude horký a nepríliš chutný.A teraz to najzaujímavejšie. K zmesi pridajte polovicu studeného vína. Dôležité je aby bolo studené, čím dlhšie sa totiž bude variť s korením tým lepšie do seba nasaje vôňu. Pomaly ho zahrievajte do 70 stupňov bez pokrievky. |
5
Hotovo
|
Vyššia teplota nie je nutná, inak bude nápoj chutiť nahorklo. Pokiaľ nemáte teplomer, overte si teplotu malíčkom. Mal by byť schopný zvládnuť 5 sekúnd. Ak zvládne aj dlhšiu dobu ešte varte, ale overujte si to doslova každú minútu, aby víno nevykypelo. |
6
Hotovo
|
Nápoj odstavte z ohňa, zakryte pokrievkou a nechajte stáť 15 minút. Pridajte zvyšnú časť vína, šťavu z polovice citróna, niekoľko plátkov pomaranča, vetvičku rozmarínu a kryštálový cukor, alebo med. Všetko dobre premiešajte a znovu, tentoraz s pokrievkou, zohrejte na 70 stupňov. |
7
Hotovo
|
Rýchlo nalejte víno do pohára a vychutnajte si jeho chuť! Nalievať by ste mali cez jemné sitko alebo tkaninu. Nápoj servírujte so škoricovou tyčinkou, alebo s plátkom pomaranča. Dobrú chuť prajeme! Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |