Ingrendiencie
-
Kvások
-
30g Čerstvé droždie
-
1 lyžica Kryštálový cukor
-
100ml Teplé mlieko
-
Cesto
-
80g Práškový cukor
-
1 balenie Vanilkový cukor
-
2 ks Žľtky
-
250ml Šľahačková smotana
-
120g Maslo
-
500g Polohrubá múka
-
trochu Citrónová kôra
-
1/2 lyžice Soľ
-
1 ks na potretie Vajcia
-
Náplň: Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti
Popis
Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady - múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások. |
2
Hotovo
|
Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany. Cesto miešame aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste - stačí 3/4 hodinky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľôčky. Ukladáme na plech vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane. |
3
Hotovo
|
Do stredu každej guľôčky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajcom. Potom do jamky navrstvíme makovú alebo lekvárové či orechovú náplň a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Želáme vám dobrú chuť! |
4
Hotovo
|
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |