Ingrendiencie
-
Cesto:
-
600 g Polohrubá múka
-
60 g Práškový cukor
-
2 ks Žľtky
-
50 g Čerstvé droždie
-
2 dcl Mlieko
-
250 g Maslo
-
Maková plnka:
-
300 g Mletý mak
-
p.ch. Hrozienka
-
1 dcl Rum
-
p.ch. Citrónová kôra
-
300 g Kryštálový cukor
-
1,5 dcl Voda
-
Orechová plnka:
-
300 g mleté vlaš.orechy
-
p.ch. Pomarančová kôra
-
300 g Kryštálový cukor
-
1,5 dcl Voda
Popis
Na stránke Račianskeho Spolku sa objavil recept na makovník a orechovník podľa starého Račianského receptu a my sme neodolali. Richard Súčanská zbiera tradičné recepty od skúsených Račianských kuchárok a práve dva tieto recepty sú naozaj vzácne. A to konkrétne makovník a orechovník, ktorý by sa mal určite uchovať aj pre ďalšie ganerace.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Cesto:Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. |
2
Hotovo
|
Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. |
3
Hotovo
|
Maková plnka:Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôr |
4
Hotovo
|
Orechová plnka: Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry. |
5
Hotovo
|
|