Ingrendiencie
-
2 kg jablká
Popis
Domáci jablkový mušt (bez drviča a lisu). Váhu jablk zvolíme, podľa vlastnej potreby, koľko ml muštu chceme.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Jablká dobre umyjeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na štvrtiny, ktoré ukladáme do veľkej misky s ľadovou vodou (aby nezhnedli). |
2
Hotovo
|
Jablká môžeme postrúhať ručne, ale ideálnejšie bude, ak použijeme kuchynský robot pre urýchlenie procesu a zabránenie oxidácii. |
3
Hotovo
|
Na strúhané jablka navrstvíme do veľkého sitka (nad misou), ktoré sme preložili plátnom (gázou) tak, aby dostatočne prevísalo cez okraje. |
4
Hotovo
|
Jablká silne pritláčame, aby sme z nich vytlačili čo najviac šťavy. Keď už nestačí stláčanie v sitku, zvinieme plátno do batôžku, ktorý utiahneme a otáčaním vyžmýkame aj zvyšok šťavy z jabĺk. |
5
Hotovo
|
Šťavu prelejeme do čistých fliaš (cca 1 cm pod okraj), uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 80°C 15 minút. |