Ingrendiencie
-
800 g Ražný chleba
-
2 pl Med
-
400 g Kryštálový cukor
-
2 čl Sušené droždie
-
50 g Hrozienka
-
10 l Voda
Popis
Ste milovníkom piva a hnevajú vás jeho neustále rastúce ceny? Vyskúšajte tento domáci receptík na domáce pivko a nebudete ľutovať!
Oproti tomu, čo si kúpite v obchode je iné, lenže tisícnásobne zdravšie. Pivo kupované v obchodoch sa síce originálnemu domácemu pivu podobá farbou a chuťou, no výživové hodnoty sú na bode mrazu. Ak ste ochotní stráviť pri varení trochu času, poďte do toho s nami.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Nakrájajte ražný chlieb na kocky a dajte ich na čistý plech. Rúru predhrejte na maximálnu teplotu pri programe sušenia. Kocky chleba vyberte, keď budú celkom suché. |
2
Hotovo
|
Pridajte zmes do hrnca s chlebom a ostatnými ingredienciami. Všetko zalejte teplou vodou, prikryte gázou a nechajte na teplom mieste odležať 2 dni. Ak robíte kvas v lete a je vonku horúco, celkom postačí, ak ho necháte odstáť 1 deň. Zmes kontrolujte a keď sa na povrchu začne objavovať pena, hustým sitkom ju odoberte. Vtedy je zmes pripravená na ďalšie použitie. |
3
Hotovo
|
Zmes prelejte do hrnca cez gázu tak, aby vám stiekla len tekutina, nič viac. Všetko zvyšné musí ostať v gáze. Tekutinu nalievajte do pohárov alebo fliaš, ktoré ste predtým vysterilizovali. Všetko dajte na 24 hodín do chladničky a po jednom dni usadenia môžete pivo ochutnať. |
4
Hotovo
|
Nezabúdajte, že v plastovej fľaši by sa tekutiny nemali zdržať dlho, preto všetko uzatvárajte do skla. Čím silnejšie chlieb v rúre vysušíte, tým bude tmavšia farba kvasu. Dávajte však pozor, tento nápoj je mierne horký, bez umelých farbív a konzervantov. Možno sa vám pri prvom ochutnaní bude zdať čudný, no verte, že pijete len čisté produkty z prírody. |
5
Hotovo
|
Ak si na takýto nápoj zvyknete, verte, že normálne pivo už nebudete chcieť piť. Samozrejme, produkovať sa v domácej kuchyni dá iba v malom množstve, no uznajte, že jeho výroba je absolútne nenáročná, nenákladná a výsledok stojí za niekoľkodňovú námahu. Prajeme dobrú chuť! |