Ingrendiencie
-
CESTO
-
40 g Maslo
-
75 g Hladká múka
-
125 ml Voda
-
2 ks Vajcia
-
PLNKA
-
500 ml Mlieko
-
6 ks Žĺtko
-
150 g Trstinový cukor
-
50 g Kukuričný škrob
-
2 čl Vanilková esencia
-
POLEVA
-
30 g Maslo
-
60 ml Voda
-
100 g Čokoláda na varenie
Popis
Jemné a vláčne banániky s čokoládovou polevou. Z odpaľovaného cesta môžete okrem banánikov pripraviť napríklad aj venčeky alebo mini veterníčky. Ako plnku skúste karamelové kondenzované mlieko premiešané s mascarpone alebo s tvarohom.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Na plnku privedieme do varu mlieko. V mise vyšľaháme žĺtky, cukor, škrobovú múčku a vanilkový extrakt dopenista. Veľmi postupne prilievame a hneď zašľahaváme aj horúce mlieko. Zmes potom nalejeme do čistého hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Krém preložíme do misy, prekryjeme fóliou a necháme za občasného premiešania vychladnúť. Potom odložíme do chladničky. |
2
Hotovo
|
Medzitým rúru vyhrejeme na 180 °C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. |
3
Hotovo
|
Na cesto dáme do hrnca maslo, vodu, privedieme do varu a keď je maslo rozpustené, naraz vsypeme múku a miešame (odpaľujeme), kým sa nevytvorí guľa lesklého a hladkého cesta. Zložíme z ohňa, preložíme do misy a necháme krátko chladnúť. Potom po jednom dobre zašľaháme vajcia. |
4
Hotovo
|
Cesto preložíme do zdobiaceho vrecka s guľatou špičkou a na plechy nastriekame 20 asi 7 cm dlhých banánikov. Ponecháme asi 5 cm odstupy. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút alebo kým nie sú zlatisté. Preložíme vychladnúť na mriežku. |
5
Hotovo
|
Na polevu zmiešame maslo s vodou a zohrejeme, pridáme čokoládu a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Odstavíme a ďalej miešame, kým poleva nie je lesklá a nezačne hustnúť. |
6
Hotovo
|
Banániky prekrojíme, na vrchné polovičky rozdelíme čokoládovú polevu a necháme stuhnúť. Spodné polovice naplníme krémom až tesne pred podávaním, prikryjeme vrškami s čokoládou a servírujeme. |