Ingrendiencie
-
1,5 kg Kura
-
40 ks Strúčiky cesnaku
-
250 ml-suché Biele víno
-
1 pl Provensálske bylinky
-
50 g Maslo
-
p. ch. Soľ, korenie
Popis
Tento pokrm sa môže pripravovať na niekoľko rôznych spôsobov. Jedna vec sa v recepte nemení – 40 strúčikov cesnaku, ktorými naplníte samotné kurča. Nemusíte sa striktne držať tohto počtu a postačia vám aj 4 hlávky cesnaku, ak nechcete dávať 40. Jeho silná chuť sa pri pečení zmení a nebudete ho až tak cítiť, ako by ste si mysleli.
Originálny recept sa volá (Poulet aux 40 gousses d’ail) – Ide o klasické jedlo z provensálskej kuchyne, ktoré v priebehu doby získalo veľké množstvo variácií. Jedna vec sa nemení: 40 strúčikov cesnaku.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Pripravené kurča potrite soľou a korením zvnútra aj zvonku. |
2
Hotovo
|
Na pekáči si zohrejte maslo a zľahka na ňom orestujte očistený cesnak. |
3
Hotovo
|
Na pripravený cesnak položte kurča, posypte ho provensalskými bylinkami a zalejte vínom. Nezabudnite kuraťu zviazať nohy. |
4
Hotovo
|
Pečte približne 1 hodinu pod pokrievkou alebo alobalom. Potom ho polejte šťavou z výpeku a pečte ďalších 30 minút dozlatista. |
5
Hotovo
|
Cesnak po upečení v žiadnom prípade nevyhadzujte! Po zmäknutí sa prepojil so všetkými chuťami a preto ho môžete premeniť na gurmánsku nátierku, ktorú natriete na hrianky alebo mäso. Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |