Ingrendiencie
-
300 g múka
-
100 ml Voda
-
1 čl Soľ
-
1 ks Vajcia
Popis
V mnohých svetových kuchyniach existujú pokrmy, ktoré sa podobajú na malé varené mäsové pirohy: talianske ravioli, čínske a ázijsé Wonton khinkali či ruské pelmene.
Sú pripravované z nekvaseného cesta a výlučne s mäsovou náplňou. Tradičná zmes bravčového ale aj hovädzieho mäsa vytvára pokrmu jedinečnú chuť. Hoci vám to zaberie viac času, nebude sa jednať o nič náročné.
Prezradíme vám niekoľko trikov, ako sa vyhnúť chybám, ktoré by mohli viesť k roztrhanému alebo krehkému cestu, čo zapríčiní nepríjemnú chuť aj vzhľad.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Na začiatok si preosejte múku a urobte do nej jamku. Vyšľahajte si vodu s vajcom a soľou, vlejte to do jamky a dôkladne premiešajte. |
2
Hotovo
|
Cesto na pelmene sa pripravuje výlučne zo studenej vody, inak bude príliš tuhé a náročné na vyvaľkanie. Je lepšie, ak ho vymiesite vlastnými rukami, až kým nebude hladké, pružné a nelepivé. Pripravenosť si overíte stlačením cesta na jeho povrchu – malo by opätovne vystúpiť. |
3
Hotovo
|
Šťavnaté mleté mäso |
4
Hotovo
|
Vyvaľkanie cestaAk si urobíte správne cesto, s vaľkaním nebude žiaden problém. Snažte sa používať čo najmenej múky – zobrazí sa to v jemnosti jedla a pri procese lepenia. Hrúbka cesta by nemala byť menšia ako 2 mm a samotná veľkosť vyvaľkaného cesta by nemala byť príliš veľká. |
5
Hotovo
|
LepenieNa vytvarovanie „ušiek“ s mäsovou plnkou si do cesta vyrežte kruhy – použite pohár. Pokúste sa z cesta vyrobiť čo najviac kruhov. Do každého z nich vložte asi 1 ČL mletého mäsa, musíte však mať dostatok miesta na zatočenie okrajov. Mäso ukladajte na tú časť cesta, ktorá ležala na pracovnej doske. |
6
Hotovo
|
Netlačte na stred, aby plnka nevyšla von počas varenia. Ostáva už len zamraziť a variť vo vriacej vode na miernom ohni po dobu asi 10 minút za občasného miešania. Pri varení pridajte do vody bobkový list alebo nové korenie. Podávajte s vašou obľúbenou omáčkou a konzumujte! Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku! |