Ingrendiencie
-
1 kg Jahňacie mäso
-
1 kg Ryža
-
1 kg Mrkva
-
4 ks Cibuľa
-
300 ml Olej
-
2 ks Cesnak
-
2 ks Paprika
-
1 pl Rasca
-
1 pl Dráč
-
trošku Koriander
-
p.ch. Soľ
Popis
Pilaf alebo tiež pilav je jedlo, kde tvorí základ ryža alebo pšenica ( bulgur ).Väčšinou sa osmažia na oleji a potom varia v korenenom bujóne . Je veľa druhov pilaf, záleží na tom, v ktorej krajine sa varí, môže obsahovať rôzne prímesi – zeleninu , ovocie , rôzne druhy mäsa a nesmie chýbať korenie . Tento recept je na pravý pilaf z uzbekistanu.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Ryžu si niekoľkokrát opláchneme vodou. Cesnak si zvrchu olúpeme ale nerozdeľujeme ho na jednotlivé strúčiky, necháme ho vcelku. Cibuľu a mrkvu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Jednu cibuľu si rozpálime na oleji na veľkej panvici. Restujeme dozlatista asi 10 minút. K cibuľke pridáme aj na kocky nakrájané jahňacie mäsko a osmažíme. |
2
Hotovo
|
Pridáme mrkvu, ktorú varíme bez miešania asi 3 minúty. Následne primiešame všetky ostatné ingrediencie (okrem korenín) a dusíme asi hodinu. Na záver pridávame rascu, dráč a koriander. Dochutíme soľou a na najmenšom ohni varíme ešte asi 10-15 minút. Na vrch nakoniec dáme premytú ryžu a zalejeme ju vriacou vodou tak, aby jej okraj siahal asi 3 centimetre od vrchu panvice. Na vrch uložíme oba cesnaky. |
3
Hotovo
|
Následne je dôležité urobiť do pilafu niekoľko vpichov drevenou špajdľou. Pilaf prikryjeme a necháme dôjsť ďalšiu pol hodinu, aby sa nám ryža urobila. Ak budete dodržiavať presne všetky pokyny, pripravíte si bezkonkurenčné jedlo. Dobrú chuť. |