Ingrendiencie
-
Na cesto:
-
2,5 dcl Mlieko
-
0,5 čl Cukor
-
5 dkg Čerstvé droždie
-
1 ks Vajcia
-
6 dkg Maslo
-
25 dkg Polohrubá múka
-
25 dkg Hladká múka
-
1 čl Soľ
-
Na náplň:
-
6 dkg Maslo
-
5 pl,kôp.bazal.rozm.tymián.. t. Bylinky
-
Na potretie
-
1 ks Vajcia
-
1 dcl Kyslá smotana
Popis
Kysnuté cesto je v kuchyni základom každej gazdinky. U nás to tiež nie je inak a počas rokov sme si doma obľúbili hlavne tento veniec. Najradšej ho máme na Veľkú noc k šunke a zelenine. Pri všedných dňoch si ho vychutnávame na raňajky so smotanou.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Ingrediencie na cesto vložíme do domácej pekárne a necháme nakysnúť. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, natrieme maslom a posypeme korením a bylinkami. Následne cesto zrolujeme do valčeka. |
2
Hotovo
|
Z valčeka vytvarujeme veniec, ktorý položíme na vymastený plech. Na vonkajšej časti venčeka urobíme zárezy nožom, približne na jeden prst od seba. Takto pripravené cesto necháme na plechu odpočívať 20 minút. |
3
Hotovo
|
Venček potrieme vajíčkom zmiešaného so smotanou a pečieme na 180 ° C približne 40 minút. Dobrú chuť! |