Ingrendiencie
-
1 ks Vajcia
-
8 pl Mlieko
-
250 g Maslo
-
1 bal. Prášok do pečiva
-
1/2 kocky Čerstvé droždie
-
500 g Polohrubá múka
-
p.ch. Citrónová kôra
-
z 1/2 ks Citrónová šťava
-
štipku Soľ
-
1 čl Práškový cukor
-
Náplň
-
5-6 ks jablká
-
1-2 hrste mleté vlaš.orechy
-
1 čl Mletá škorica
-
p.ch. Práškový cukor
-
Na potretie
-
p.p. Maslo
-
Na posypanie
-
p.p. Práškový cukor
Popis
Výborný koláč, ktorý môžete okrem jabĺk plniť napríklad tvarohom, pudingom, alebo inou náplňou podľa vašej chuti. Jeho tajomstvo je ukryté vo vláčnom ceste, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku. Ja ho mám z kuchárskej zbierky mojej babičky, recept pochádza ešte z prvej republiky
Postup receptu
1
Hotovo
|
Zo surovín na cesto rukami rýchlo vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 30 minút. |
2
Hotovo
|
Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme dva rovnako veľké pláty na veľkosť plechu. |
3
Hotovo
|
Prekryjeme druhým plátom a dobre z bokov zatlačíme (aby sa náplň neroztiekla), zvrchu popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčika nie je zlatistý. |
4
Hotovo
|
Ešte horúce potrieme maslom a pocukrujeme práškovým cukrom. Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |