Ingrendiencie
-
1 ks nakrájať na kocky Zázvor
-
4 ks nakrájať na kúsky Jarná cibuľka
-
1-2 ks nakrájať.. Strúčiky cesnaku
-
6 šálok Kurací vývar
Popis
V tradičnej čínskej medicíne sa pozeráme na každé jedlo nielen z hľadiska jeho obsahu nutričných hodnôt, ale aj z hľadiska vlastností, ktorými pôsobia v tele špecifickým spôsobom.
Ak skombinujete určité potraviny s ohľadom na konkrétneho človeka a príznaky jeho choroby, môžete tým zharmonizovať telo a nakoniec sa z choroby vyliečiť.
Nikto nie je rovnaký, preto je dôležité načúvať svojmu telu, konkrétnym príznakom a vybrať si potraviny, ktoré fungujú práve pre vás.
Tradičná čínska medicína verí, že v zimných mesiacoch je dôležité prejsť od stravy, ktorá je čerstvá, ochladzujúci (čerstvé chladené uhorky, zelený šalát, paradajky a melón), k teplejším a výživným jedlám.
Medzi takéto patrí napríklad hrejivé korenie, ako sú škorica, rasca, zázvor, a všetky výdatné polievky a teplé nápoje, ktoré ich obsahujú.
Zázvor: Skvelé korenie na zahriatie
Jedno z najlepších zahrievacích korenie v čínskej medicíne je zázvor. Má úžasnú schopnosť zohriať telo do veľkej hĺbky.
Okrem toho, že vyrovnáva chlad vo vašom tele v týchto zimných mesiacoch, je toto korenie zvlášť dobré pre niekoho, kto trpí častým prechladnutím.
Studený vzor podľa tradičnej čínskej medicíny je typický pre niekoho, komu je zima po celý rok (musí mať sveter, aj keď ostatné sú v tričku).
Títo ľudia môžu mať bolesti a cítiť sa horšie v zimných mesiacoch. Zvyčajne trpia bolesťami v dolnej časti chrbta a kolien. Vyznačujú sa tiež častým močením a bledú močom, čo je v noci neustále budí.
Ďalej mávajú uvoľnená čreva, tendenciu k opuchom alebo opuchlinám, k zadržiavaniu vody v tele, rovnako ako stavy nízkej energie.
Týmto ľuďom by dobre urobil zázvorový čaj alebo sušený zázvor, ktorý si môžu pridať do akéhokoľvek jedla.
Liečebné prínosy zázvoru sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia tým, čo nazývame „studený vietor“. Tento vzor znamená, že ľudia s bežným nachladnutím vykazujú viac studených príznakov ako horúcich:
- zimnica, ale bez horúčky
- nádcha, pri ktorej vychádza vodnatý hlien
- nadmerné kýchanie
Pokiaľ máte zapálené hrdlo, hustý žltý hlien alebo horúčku, zázvor nie je pre vás vhodný. Budete potrebovať chladiace korenia, ako je napríklad mäta pieporná, ktorá uvoľní teplo.
Ako správne konzumovať zázvor
Najlepší spôsob, ako konzumovať zázvor pri týchto druhoch ochorení, je v čerstvom surovom stave.
Čerstvý strúhaný alebo nakrájaný zázvor v horúcej vode s kúskom citróna a medom robí malé divy, ak sa stihne užiť ešte pred plným nástupom ochorenia.
Uvádzame vám jednoduchý recept na skvelú polievku, ktorá robí hotové zázraky na začiatku zimných mesiacov.
Vždy som si v mrazničke schovával rôzne výživné potraviny a bol som si istý, že v nej mám pór, kozinec, čerstvý zázvor a cesnak po celý rok.
Ak sa začínam cítiť zle alebo si všimnem, že na mňa prichádza prechladnutie, môžem si vybrať niektorú z potravín vyššie. Takto prechladnutiu nedám šancu. Funguje to čarovne!
Zázvorová polievka, ktorá bojuje proti nachladnutiu
Husia koža (bežné prechladnutie so zimnicou a jasným výtokom z nosa, bez horúčky).
Ak sa to u vás prejaví, zvýšte svoje qi (životnú energiu), prečistite si krv a bojujte proti nachladnutiu.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Dajte zázvor, cibuľu, cesnak a huby (pokiaľ sa pre nich rozhodnete) do hrnca a zalejte ich malým množstvom vývaru. Varte, kým všetky suroviny nezmäknú. Pridajte zvyšok vývaru a priveďte do varu. Znížte plameň a varte 20 až 30 minút. |
2
Hotovo
|
Popíjajte polievku v priebehu celého dňa. Uvidíte, ako sa postupne začnete cítiť lepšie. Túto polievku je možné uskladňovať v chladničke aj niekoľko dní. Môžete tiež jesť kúsky zázvoru, ak máte radi teplo. Neváhajte do nej pridať aj inú zeleninu. Dajte si však pozor, aby ste polievku nepřesolili, pretože soľ má tendenciu vtláčať do tela rôzne veci. Táto kúra je však skôr o tom, ako z tela dostať veci von. |
3
Hotovo
|
Tipy, ako obohatíte polievkuPridajte sušené alebo čerstvé huby (shitake, maitake atď.), Čím do tela pridáte viac energie qi. |
4
Hotovo
|
Recept na kurací vývarJe neuveriteľne jednoduché navariť si kurací vývar, pretože vám to zaberie málo času a energie. Pokiaľ máte hrniec pre pomalé varenie (alebo tlakový hrniec), ktorý je veľký, nechal by som ho variť na najnižšom plameni celú noc. |
5
Hotovo
|
Dajte variť kuracie kosti po dobu 24 hodín s jednou polievkovou lyžicou jablčného octu. 2. Na pol kila kostí budete potrebovať asi 12 šálok vody alebo len hrniec naplňte vodou, aby nepretiekla. Po 24 hodinách varenia odstráňte tuk a olej z povrchu, vypnite horák a vývar prelejte do sklenených nádob, prípadne zmrazte na neskôr. Do vývaru môžete pridať napríklad mrazenú zeleninu, aby ste ho obohatili o výživné látky. |
6
Hotovo
|
Vývar pre vegetariánovVegetariáni si môžu pripraviť vegetariánsky vývar s použitím zeleninového vývaru alebo si ho môžete pripraviť zo zvyškov zeleniny, ktorú povaríte 8 až 10 hodín. Pridajte do neho i morské riasy, huby a miso. |