Ingrendiencie
-
Na cesto
-
250 g Maslo
-
300 g Práškový cukor
-
3 ks Vajcia
-
3 pl Med
-
400 g Hladká múka
-
1 čl Jedlá sóda
-
Na krém
-
400 g Karamelové kondenz .mlieko
-
300 g Maslo
Popis
Marlenka je veľmi obľúbený dezert, preto sme sa rozhodli, že vám predstavíme najlepší domáci recept. Ak máte radi koláčiky ku káve, s marlenkou bude každé vaše popoludnie o niečo príjemnejšie.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Najskôr začneme cestom. V miske nad parou si rozpustíme maslo a postupne pridávame práškový cukor, med a vajíčka. Na pomoc si vezmeme ručný mixér a dobre zmes šľaháme, aby sa všetky suroviny spojili. Hmotu dáme z pary preč a pridáme sódu bikarbónu a múku. Mixujeme cca 10 minút tak, aby nám vzniklo hladké cesto. Z tejto dávky nám vzniknú aj 4-6 plátov cesta, ktoré budeme vrstviť. |
2
Hotovo
|
Na papier na pečenie vylejeme po častiach cesto a vytvarujeme buď do požadovaného tvaru, prípadne pečieme rovno v okrúhlej forme. Cesto pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov Celzia približne 7-8 minút. Takto to opakujeme s každou jednou časťou cesta. Každý plát cesta necháme dobre vychladnúť. |
3
Hotovo
|
Kým nám pláty cesta chladnú, pripravíme si krém. Dôležité je, aby bolo salko aj maslo rovnakej teploty, najlepšie izbovej. Tieto dve suroviny dôkladne vymiešame do krému pomocou mixéru. Potom je postup veľmi jednoduchý. Na plát cesta navrstvíme krém, priložíme ho ďalším plátom cesta a pokračujeme tak, aby posledná vrstva bol krém. |
4
Hotovo
|
Tortu môžeme krémom potrieť aj po obvode. Na vrch môžeme ešte rozmrviť trošku cesta, aby vznikla pekná posýpka. Prípadne si na pomoc môžeme zobrať aj drvené vlašské orechy. Marlenku dáme do chladničky, kde ju necháme stuhnúť aspoň na 6 hodín. Dobrú chuť. |