Ingrendiencie
-
1 šálka 250 ml
-
3 šálky Hladká múka
-
1,5 šálky Vlažná voda
-
1 ČL Sušené droždie
-
1 ČL Soľ
-
Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka …
Popis
Výborný recept na chleba pre každého, kto si netrúfa na recepty našich babičiek, ale rád by si pochutnal na domácom chlebe.
Tento recept je úplne jednoduchý a napriek nutnosti počkať na kysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času.
Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vnútri.
Ja nechávam cez noc, pokojne ale môžete nechať cesto odpočívať aj 12 hodín.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiešajte rukami, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín. |
2
Hotovo
|
Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť i do rúry), prípadne zapekaciu misu. |
3
Hotovo
|
Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre necháme vyhriať aj s pokrievkou. |
4
Hotovo
|
Cesto si preložíme na papierom na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme urobiť aj pár zárezov žiletkou. |
5
Hotovo
|
Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme pokrievku a necháme zapiecť povrch chleba ešte asi 15-20 minút. Chlieb následne necháme vychladnúť. Hotovo! |