• Home
  • Koláče
  • Konečne som našla recept na pravý slovenský trdelník, ktorý sa vôbec nelíši chuťou od tých z trhov
0 0
Konečne som našla recept na pravý slovenský trdelník, ktorý sa vôbec nelíši chuťou od tých z trhov

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrendiencie

350 g Polohrubá múka
100 g Práškový cukor
2 ks Vajcia
100 g mleté vlaš.orechy
1 pl Slnečnicový olej
1 čl Sušené droždie
70 g Maslo
100 ml Mlieko
1/2 čl Mletá škorica
p.ch. Soľ

Konečne som našla recept na pravý slovenský trdelník, ktorý sa vôbec nelíši chuťou od tých z trhov

Kuchyňa:
  • 35 min.
  • Ľahké

Ingrendiencie

Popis

Zdieľať

O právo, nazývať trdelník svojím tradičným jedlom, sa bije česká a maďarská kuchyňa, no nezaostáva za nimi ani tá naša či rumunská. Chuť trdelníkov je výnimočná a široko-ďaleko nemajú nič, čo by sa im podobalo, no napriek tomu sa pripravujú celkom jednoducho. Jeho názov pochádza od dreveného valca, na ktorom sa pečie – trdlo.

(Visited 1 048 times, 1 visits today)

Postup receptu

1
Hotovo

Rozpustite si droždie v teplom mlieku, nechajte ho tak 5 minút a prikryte ho handričkou alebo inou tkaninou.

2
Hotovo

Roztopte si maslo, vylejte ho do misky a nechajte ho vychladnúť. V druhej miske si zmiešajte žĺtka s polovicou cukru a následne ich pridajte k maslu. Teraz tam môžete naliať aj mlieko s droždím.

3
Hotovo

Dajte si do múky štipku soli a preosejte ju cez sitko. Pomaly ju za stáleho miešania pridávajte do zmesi, aby tam bolo čo najmenej hrudiek. Vypracujte si cesto a nechajte ho odstáť 30 minút na teplom mieste.

4
Hotovo

Kým cesto vykysne, pomeľte si orechy v mixéri, pridajte zvyšný cukor a škoricu.
Pred pečením si okolo kartónových valcov omotajte alobal alebo potravinársku fóliu a namažte si ich olejom až po vrch fólie.

5
Hotovo

Vezmite si cesto a rozdeľte ho na 8 kúskov. Vyvaľkajte si ich do tvaru klobás s hrúbkou 1,5 cm a omotajte ich na valček tak, aby vám vznikol tvar valca. Potrite cesto s ľahko vyšľahanými bielkami, posypte orieškami a škoricou. Valčeky si položte na hrany formy tak, aby sa nedotýkali jej dna.
Trdelník pečte 25-30 minút v trúbe pri teplote 180 stupňov.

6
Hotovo

U nás na Slovensku sa podáva ešte horúci, no napríklad v Maďarsku ho môžete nájsť aj v chladnejšej verzii posypaným čokoládou. Na posýpku zvoľte hocičo, čo je dostatočne drobné na to, aby sa to udržalo na chrumkavom karameli. Ak by sa vám zdal postup trochu komplikovaný, v obchodoch sa už dajú zakúpiť aj formy na trdelníky!

7
Hotovo

Prajeme vám dobrú chuť!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

Lydia

Predošlý
Zeleninová polievka s haluškami: Milujú ju malí aj veľkí! Je hotová veľmi rýchlo a nezaťaží vašu peňaženku…
Ďalší
Fit zelerové hranolky: Sú zdravé, chutnejšie ako tie zemiakové a vhodné nielen keď držíte diétu
Predošlý
Zeleninová polievka s haluškami: Milujú ju malí aj veľkí! Je hotová veľmi rýchlo a nezaťaží vašu peňaženku…
Ďalší
Fit zelerové hranolky: Sú zdravé, chutnejšie ako tie zemiakové a vhodné nielen keď držíte diétu
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here