Ingrendiencie
-
350 g Polohrubá múka
-
100 g Práškový cukor
-
2 ks Vajcia
-
100 g mleté vlaš.orechy
-
1 pl Slnečnicový olej
-
1 čl Sušené droždie
-
70 g Maslo
-
100 ml Mlieko
-
1/2 čl Mletá škorica
-
p.ch. Soľ
Popis
O právo, nazývať trdelník svojím tradičným jedlom, sa bije česká a maďarská kuchyňa, no nezaostáva za nimi ani tá naša či rumunská. Chuť trdelníkov je výnimočná a široko-ďaleko nemajú nič, čo by sa im podobalo, no napriek tomu sa pripravujú celkom jednoducho. Jeho názov pochádza od dreveného valca, na ktorom sa pečie – trdlo.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Rozpustite si droždie v teplom mlieku, nechajte ho tak 5 minút a prikryte ho handričkou alebo inou tkaninou. |
2
Hotovo
|
Roztopte si maslo, vylejte ho do misky a nechajte ho vychladnúť. V druhej miske si zmiešajte žĺtka s polovicou cukru a následne ich pridajte k maslu. Teraz tam môžete naliať aj mlieko s droždím. |
3
Hotovo
|
Dajte si do múky štipku soli a preosejte ju cez sitko. Pomaly ju za stáleho miešania pridávajte do zmesi, aby tam bolo čo najmenej hrudiek. Vypracujte si cesto a nechajte ho odstáť 30 minút na teplom mieste. |
4
Hotovo
|
Kým cesto vykysne, pomeľte si orechy v mixéri, pridajte zvyšný cukor a škoricu. |
5
Hotovo
|
Vezmite si cesto a rozdeľte ho na 8 kúskov. Vyvaľkajte si ich do tvaru klobás s hrúbkou 1,5 cm a omotajte ich na valček tak, aby vám vznikol tvar valca. Potrite cesto s ľahko vyšľahanými bielkami, posypte orieškami a škoricou. Valčeky si položte na hrany formy tak, aby sa nedotýkali jej dna. |
6
Hotovo
|
U nás na Slovensku sa podáva ešte horúci, no napríklad v Maďarsku ho môžete nájsť aj v chladnejšej verzii posypaným čokoládou. Na posýpku zvoľte hocičo, čo je dostatočne drobné na to, aby sa to udržalo na chrumkavom karameli. Ak by sa vám zdal postup trochu komplikovaný, v obchodoch sa už dajú zakúpiť aj formy na trdelníky! |
7
Hotovo
|
Prajeme vám dobrú chuť! Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku! |