Ingrendiencie
-
500 g Polohrubá múka
-
30 g Čerstvé droždie
-
0,45 l Mlieko
-
1 ks Vajcia
-
100 g Maslo
-
50 g Kryštálový cukor
-
Soľ
Popis
Recept na bobáľky (iné názvy v nárečiach: opekance, pupáky, pupáčiky, pupáčky). S cestom sa dobre pracuje, hotové sa dajú uskladniť a chrumkať len tak samotné. Servírujte podľa vlastnej chuti, či už makové, orechové, alebo s opraženou strúhankou.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Všetky suroviny a prísady dáme do teplej miestnosti, aby pred spracovaním mali izbovú teplotu. Najprv si pripravíme kvások. Čerstvé droždie rozdrobíme a rozotrieme s časťou cukru na kašičku. Pridáme trochu múky (asi lyžicu) a časť vlažného mlieko (cca 1 deci). Dobre rozmiešaný kvások zakryjeme a necháme v teplom prostredí asi 5 min. vykysnúť, aby začal pracovať a pekne hádzať bubliny. |
2
Hotovo
|
Do misky preosejeme múku, do ktorej zamiešame soľ a zbytok cukru, pridáme vykysnutý kvások a zapracujeme vlažným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce. Nakoniec pridáme rozpustené maslo alebo rastlinný tuk. Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa nelepí na dno a steny nádoby. Dobre vypracované cesto na povrchu poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Počas kysnutia cesto niekoľkokrát vareškou prepracujeme (ku kvasinkám sa dostane viac kyslíka a budú sa lepšie množiť). Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem. |
3
Hotovo
|
Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov. Tieto pokrájame na bobáľky dlhé cca 1,5 cm (pri pečení narastú). Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (z tejto dávky naplníme dva plechy) tak, že nechávame medzi bobáľkami medzeru asi 1 cm. Inak by sa nám ľahko zlepili (bobáľky už nepotierame tukom). Pred pečením, ešte necháme bobáľky uložené na plechu chvíľu podkysnúť. |
4
Hotovo
|
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote. Trvá to asi 10 až 15 minút. |
5
Hotovo
|
Vychladnuté bobáľky sa podávajú poliate teplým mliekom, alebo prevarenou vodou. Je potrebné dávať pozor, aby sa veľmi nerozmočili. Množstvo tekutiny je treba odhadnúť tak, aby nám nevznikla kaša. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom. |