Popis
Keď sme ako deti počas zimných prázdnin vtrhli do kuchyne, vždy sme v nej našli našu babičku s dedom, ako v teplých papučkách sedeli pri stole a namáčali si kúsok vianočky do voňavej melty.
Spomienky a vôňa, ktorú nám z pamäte nevymaže ani čas. Moja babička bola prvá, kto mi meltu takmer pred štyridsiatimi rokmi uvaril. Pamätám si ešte dnes na tú horkastú chuť a vôňu, ktorá mi pripomínala úrodnú zem v babičkinej záhrade.
Ďakujem mojej babičke, že ma priviedla k tomuto zázračnému nápoju. Kedysi mu hovorili káva chudobných, dnes však viem, že je to hotový poklad – pre naše zdravie!
Koreň čakanky je nesmierne zdravý a vzácny
Melta je kávovinová zmes, ktorá sa skladá z koreňa čakanky, cukrovej repy, drveného jačmeňa a raže.
Koreň čakanky je z tejto zmesi obzvlášť vzácny, pretože v iných potravinách, ktoré bežne konzumujeme by sme ho hľadali len ťažko a pritom je to hotový zázrak pre ľudské telo.
Čakankový koreň obsahuje inulín, ktorý je pomocníkom pri mnohých ťažkostiach spojených so zápalom močových ciest, obličkových kameňoch, zápche alebo nechutenstvom.
Inulín tiež zvyšuje vstrebávanie vápnika, horčíka a ďalších minerálov a znižuje hladinu cholesterolu a lipidov. Podporuje správne trávenie a zlepšuje imunitu.
Vzhľadom k tomu, že inulín nie je strávený, nemá žiadny vplyv na hladinu cukru v krvi: Je teda bezpečný pre diabetikov.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Čo dokáže melta?pomáha pri žlčových a obličkových kameňoch |
2
Hotovo
|
pre dojčiace ženy, podporuje tvorbu mlieka |