Ingrendiencie
-
200 g červená šošovica
-
2 pl Bulguru
-
2 pl Maslo
-
1 ks Cibuľa
-
4 pl Slnečnicový olej
-
2 pl Paradajkový pretlak
-
1 pl Citrónová šťava
-
1 ks Červená paprika
-
1 ks Zelená paprika
-
p.ch. Chilli korenie
-
p.ch. Soľ, korenie
-
cca 2 l Voda
Popis
Počuli ste už o nevestinej polievke? Ide o tradičný turecký recept, ktorého pôvod možno nájsť v legende o neveste Ezo. Toto dievča milovalo šošovicovú polievku a často si ju aj pripravovalo.
Nevedno prečo, dodnes sa v Turecku dodržiava tradícia nevesty Ezo a každá budúca nevesta v predvečer svojej svadby túto polievku varí svojim príbuzným. Bez ohľadu na to, či je legenda pravdivá, táto polievka Vás dostane svojou chuťou a výnimočnou farbou.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Cibuľu si očistite a nakrájajte na drobno, olej a maslo dajte spolu do hrnca, aby sa rozohrial a potom do neho vhoďte nakrájanú cibuľu. Bulgur a červenú šošovicu opláchnite v studenej vode a pridajte k osmaženej cibuli. |
2
Hotovo
|
Všetko spolu opekajte v hrnci približne 2 minúty, potom pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, zalejte vodou a prikryte. |
3
Hotovo
|
Do inej panvičky si dajte rozohriať trochu oleja. Obe papriky si nakrájajte na kocky a osmažte ich v oleji úplne do mäkka. Pridajte ich k variacej sa polievke. Polievku varte približne 30 minút, nenechajte šošovicu, aby sa úplne rozvarila. |
4
Hotovo
|
Polievku osoľte, okoreňte, pridajte citrónovú šťavu a ak máte radi pikantné jedlá, pridajte aj chilli podľa chuti. Potom ju už len rozmixujte ponorným mixérom a podávajte. Prajeme dobrú chuť! |