Ingrendiencie
-
Gratinovaný karfiol
-
1,5 kg Karfiol
-
500 ml Mlieko
-
500 ml Voda
-
200 ml Smotana na varenie
-
200 g Parmezán
-
5 ks Strúčiky cesnaku
-
na vymastenie Smotanové maslo
-
štipku Muškátový oriešok
-
p.ch. Soľ
Popis
Karfiol – zelenina s netradičným tvarom, má hlavičku, ktorá pozostáva z bielych kvetov a spolu tvoria akoby kyticu. Hoci sa neteší takej popularite ako je kapusta, alebo pekinská kapusta, ale svojimi blahodarnými vlastnosťami prekoná všetky ostatné.
Odborníci na zdravú výživu jednoznačne hovoria, že karfiol je vhodný pre ľudí, ktorí majú nadváhu alebo trpia obezitou, veď vo 100 g vareného karfiolu sa nachádza len 30 Kcl. Ale aj bez toho, že máte nadváhu, mali by ste sa na tento druh zeleniny zamerať, pretože si z neho môžete pripraviť veľa chutných jedál.
Čo pripraviť z karfiolu
„So vkusom“ vám povieme, ako si pripraviť chutný obed alebo večeru z hlávky bielej krásavice. Kombinovať ju môžete s čímkoľvek, ale karfiol je najlepší so syrom, alebo mletým mäsom (posledný je dokonalý v štruktúre a chuti).
Postup receptu
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Karfiol rozoberte na ružičky a varte ich 5-7 minút v slanej vode s mliekom. |
3
Hotovo
|
Karfiol preceďte na cedidle a nechajte dobre stiecť. Na vymastený plech poukladajte ružičky karfiolu a zalejte ich smotanou. |
4
Hotovo
|
Nadýchaný, vďaka cesnaku a muškátovému orechu, gratin môžete jesť aj v neskoro večer, len tvrdý syr zameňte za menej kalorický, mozzarelou. Vychutnávajte si! |