Popis
Zelený banán príliš neláka, zrelý banán s hnedými bodkami na šupke tiež nevzbudzuje dôveru. Aký je vlastne medzi nimi rozdiel? Ktorým by sme mali dať prednosť?
Postup receptu
1
Hotovo
|
Zrelý banán sa od nezrelého odlišuje na prvý pohľad viditeľnými čiernymi bodkami a škvrnami. Produkujú ich látky s názvom TNF, čo je “tumorový nekrózny faktor”. Ide o substanciu, ktorá bojuje proti abnormálnym bunkám. Čím sú bodky na banánovej šupke tmavšie a výraznejšie, tým viac jej obsahujú. |
2
Hotovo
|
Úplne zrelé banány sú zdraviu prospešnejšie pre ľudský organizmus, lebo posilňujú imunitný systém. TNF totiž zvyšuje imunitu človeka. Potvrdili to japonskí vedci, ktorí dokonca tvrdia, že TNF v banánoch pomáha pri rakovine. Ak pravidelne konzumujte zrelé banány, konkrétne 1 až 2, prispievate tým k obranyschopnosti organizmu. |
3
Hotovo
|
Obsah látok v banánoch sa mení postupným dozrievaním. Zvyšuje sa počet antioxidantov a mení sa škrob na cukry, ktoré sú ľahšie stráviteľné. To však nie je všetko. Banány s tmavými bodkami na šupke zvyšujú množstvo bielych krviniek. Sú oveľa zdravšie než banány so zelenkavou šupkou či bežnými žltými banánmi! Výživový poradca Ing. Libor Javro potvrdzuje, že dozrievaním v banáne vzniká vyšší počet vitamínov a antioxidantov. Čím je zrelší, tým obsahuje viac cukrov. |
4
Hotovo
|
Banán s tmavými bodkami má protirakovinové účinkyTumorový nekrofilný faktor (TNF), ktorý obsahuje zrelé žlté ovocie, má na rakovinové bunky veľký vplyv. Iniciuje v nich apoptózu, teda riadenú smrť. Banány potláčajú rakovinu rovnako ako látka Lentinan, ktorá sa nachádza v hube Shitake. Ide o protinádorový preparát, lieči sa ním tuberkulóza, únavový syndróm, bronchitída, hepatitída a dokonca pôsobí aj proti HIV vírusu. Výskumníci z Tokijského národného výskumného inštitútu pre výskum rakoviny zistili úžasný účinok Lentinanu. Pokusy na myšiach ukázali jeho silu, dokázal odstrániť 80 až 100 % nádorov v testovaných subjektoch. Klinické štúdie na ľuďoch, ktorým bola podávaná chemoterapia, len potvrdili ich účinok. Viedol k blokovaniu rastu nádorov a k celkovému predĺženiu ich života. Banány výraznou mierou stimulujú tvorbu nových bielych krviniek a predchádzajú mutáciám buniek. |
5
Hotovo
|
Od akých banánov ruky preč?Aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo prospešných látok, odporúča sa skonzumovať zrelé banány čo najskôr. V chladničke ich držte čo najmenej. Treba si dávať pozor na už prezreté banány, kedy v nich vznikajú hnilobné procesy, ničiace prospešné látky. Odborník na výživu Ing. Libor Javro upozorňuje na zvýšené množstvo mikroorganizmov v prezretých banánoch, ktoré môžu narušiť zdravie človeka. Vyhnite sa radšej banánom s úplne hnedou šupkou alebo už s pootvorenou. Najlepšie je konzumovať správne dozreté, žlté banány s miernymi čiernymi bodkami. Vtedy totiž môžete mať istotu, že sa v ňom nachádza najoptimálnejšie množstvo zdraviu prospešných látok. |