Popis
Osviežujúci a plný vitamínov. Citrón je ovocie, ktoré počas chladných a sychravých dní nechýba hádam ani v jednej domácnosti. Pravdou však je, že väčšina ľudí nevyužíva citrón naplno a ak ním patríte aj vy, rozhodne by ste mali vedieť, čo vlastne vyhadzujte.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Citrón využite celý!Keď si kupujeme citrón, najčastejšie z neho využijeme len šťavnatú dužinu. Áno, z času na čas použijeme kôru do našich obľúbených koláčov, alebo na marinovanie mäsa, ale väčšinou kôra jednoducho skončí v koši. |
2
Hotovo
|
Vedeli ste, že:Citrónová kôra obsahuje 5-10 x viac vitamínu C ako citrónová dužina. Okrem toho je kôra veľmi silným antioxidantom, ktorý dokáže naše telo zbaviť škodlivých a toxických prvkov. Citrónová kôra posiľňuje steny tepien a zabraňuje ich kôrnateniu, chráni pred ochoreniami žlčníka a ocenia ju tí, ktorých trápia kŕčové žily. Môžu za to bioflavonoidy, ktoré sú vysoko koncentrované práve v citrónovej kôre. |
3
Hotovo
|
Kôru zo žltého ovocia ocenia aj pacienti trpiaci bolesťou kĺbov. Vyskúšajte overený recept, ktorý pozostáva z citrónovej kôry (z 2 citrónov) a olivového oleja. Citrónovú kôru preložte do pohára a zalejte olejom. Nechajea odstáť 2 týždne a potom priložte kôru na bolestivé miesto, upevnite gázou a igelitovou fóliou. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno sa prebudíte bez bolesti. |
4
Hotovo
|
Posledné vedecké zistenia odkazujú na ďalšiu významnú vlastnosť kôry – látka limonen, ktorú obsahuje dokáže zastaviť rast nádorov. Jej účinnosť bola najvýznamnejšie preukázaná v prípade rakoviny prsníka. |
5
Hotovo
|
Ďalšie benefity citrónovej kôry: |
6
Hotovo
|
Prečo zmraziť?Zmrazenie je v prípade citrónu ten najlepší spôsob, ako využiť jeho kôru naplno. Mráz totiž zafixuje všetky vitamíny a spôsobí, že kôru budete môcť nastrúhať omnoho jednoduchšie. Rovnako tiež citróny vďaka zmrazeniu vydržia omnoho dlhšiu dobu v čerstvom stave. |
7
Hotovo
|
Ako postupovať, ak chceme využiť kôru?Najideálnejšie je pracovať s chemicky neošetrenými citrónmi. Ak sa vám však nedajú zohnať, môžete použiť aj obyčajné citróny, ktoré však dôkladne umyjete. |
8
Hotovo
|
Citróny vložte do mrazničky v uzatvárateľnom plastovom vrecku. |
9
Hotovo
|
Nezabúdajte však využívať efektívne celý plod:Vynikajúcim spôsobom a je rozmixovať dobre umytý citrón aj s kôrou a túto zmes navrstviť do formičiek na ľad. Nechajte zmraziť a potom si kocky pridávajte do vody, čaju alebo minerálky. |
10
Hotovo
|
S mierouCitrusy sú v pre naše zdravie veľmi prospešné, avšak s ich konzumáciou to rozhodne netreba preháňať. Držte sa starej známej pravdy, že všetkého veľa škodí. Pokiaľ ide o odporúčanú dávku, tá sa pohybuje medzi 130 -160 g citrónu za týždeň. Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |