Popis
Na nedeľný obed sa vo väčšine slovenských rodín už niekoľko rokov podáva vývar z kuracieho, bravčového či hovädzieho mäsa. Je to jedna z najbáječnejších polievok, ktorá nám dodáva veľa vitamínov a živín. Okrem iného sa vývar používa do rôznych omáčok, prívarkov ale aj do cestovín. Vývar je omnoho chutnejší ak je číry. Pokiaľ sa ani vám nedarí uvariť chutný čistý vývar, pozorne čítajte.
Postup receptu
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Či už robíte vývar z mäsa, z rýb, zo zeleniny či z húb a chcete ho mať číry s plnou chuťou, je potrebné aby ste dodržali tento jednoduchý ale veľmi dôležitý postup. Tento postup vám zaručí, že vývar bude vždy číry a vy sa už nemusíte báť kalnej nedeľnej polievky. |
3
Hotovo
|
Ako uvariť číry vývar?Úspech číreho vývaru je v príprave. Dobre zvolené kvalitné suroviny ale aj teplota vody, tieto dve zložky veľmi vplývajú na prípravu číreho vývaru. Prvá vec pri varení vývaru je výber mäsa, ktorý chcete do polievky použiť. Bohatý vývar však nebudete mať iba z jedného kusu mäsa. Kombinujte mäso a kosti. Silný vývar z kostí bude mať po uvarení a uskladnení charakteristickú želatínovú konzistenciu. Pri príprave vývaru sa vyhnite najmä mrazenému mäsu či kostiam. Pri odmrazovaní sa totiž z mäsa stráca vzácna šťava, ktorá dodáva polievke pravú mäsitú chuť. |
4
Hotovo
|
Pomer kostí, mäsa a vody je taktiež vec, ktorú určite nezanedbajte. Základné kulinárske pravidlo totiž je, že čím viac kostí, tým viac budete mať vývar želatínový. Kosti a mäso umiestnite do hrnca a pomaly prilievajte studenú vodu. Varte pri nízkej teplote a ak je vody málo, prilievajte ju radšej na viac krát ale v malo množstve. |
5
Hotovo
|
Najprv mäso s kosťami varte pri vyššej teplote s tým, že z polievky dôkladne vyberajte penu. Neskôr teplotu znížte a nechajte ďalej variť. Myslite však na to, že aj keď polievku varíte pri nízkej teplote, na povrchu vzniká pena, ktorú musíte vyberať. |
6
Hotovo
|
Doba varenia vývaru nie je presne určená. Každý z nás má rád iný vývar, niekto silnejší, niekto slabší. Ak ale varíte polievku na množstvo vody tri litre, hovädzie mäso varte najdlhšie osem až desať hodín. Teľacie mäso sa odporúča variť najviac šesť až osem hodín. Bravčové mäso varte najviac štyri až šesť hodín. Vývar z kuracieho mäsa, ktorý zrejme pripravujeme najčastejšie, varte najviac tri hodiny. |
7
Hotovo
|
K vývaru neodmysliteľne patrí aj zelenina. Dodá polievke neodolateľnú vôňu a krásne farby. Použite celú cibuľu, koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, paštrnák, zeler) v pomere jeden kilogram zeleniny na tri kilogramy kostí a mäsa. Profesionálny kuchári používajú pri varení vývaru aj rôzne bylinky. Vetvičky petržlenu, zeleru, bobkový list a pažítku zviažte do jedného zväzku a pred koncom varenia vložte túto voňavú kyticu do polievky aspoň na pätnásť minút. Tento jednoduchý trik vám zaručí, že polievka bude úžasne rozvoniavať. |
8
Hotovo
|
|
9
Hotovo
|
#Dôkladne bielok premiešajte. Následne ho tenkým prúdom za stáleho miešania prilievajte do vlažného vývaru. Vráťte na sporák a pomaly nechajte variť. |
10
Hotovo
|
#Vývar s bielkom varte približne päť minút. Bielok sa v polievke pekne rozloží a pozbiera všetky zvyšky mäsa, kostí ale aj zeleniny tak, že sa tieto zbytky usadia na dne hrnca. Vypnite zdroj tepla, polievku odstavte a nechajte vychladnúť asi pätnásť minút. Dokonalý číry vývar máte na svete. |
11
Hotovo
|
Kto by nemal rád nedeľné polievky? Či už trávite v kuchyni niekoľko rokov, alebo ste začiatočník, občas nám všetkým pomôžu jednoduché rady či triky, ktoré nám varenie nie len uľahčia, ale zároveň dodajú pokrmom skvelú chuť a neodolateľnú vôňu. |
12
Hotovo
|
Dajte nám vedieť, aké triky pri varení vývaru používate vy. Nezabudnite článok zdielať so svojimi priatelmi aj na facebooku! |