Ingrendiencie
-
250 g Polohrubá múka
-
100ml Mlieko
-
1 bal. Sušené droždie
-
2 ks Vajcia
-
štipka Soľ
-
150 g Maslo
-
100-150 g Kryštálový cukor
-
200 ml Šľahačková smotana
Popis
Šialene chutný a veľmi jednoduchý koláčik z kysnutého cesta, ktorý si veľmi obľúbite. Je extrémne šťavnatý vďaka smotane, ktorou sa prelieva celý koláčik hneď po upečení. Určite ho vyskúšajte, stačí aj len z polovičnej dávky na menší plech a budete milo prekvapení. Do cesta sa pridáva aj maslo. Vďaka nemu bude cesto jemné, voňavé a mäkkučké.
Postup receptu
1
Hotovo
|
V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie, premiešame a necháme vzísť kvások. |
2
Hotovo
|
Do misky dáme vajíčka, 100 g masla a premiešame. Pridáme aj štipku soli a postupne pridávame múku, ktorú sme preosiali cez sito. Pridáme kvások a spracujeme cesto. Necháme ho kysnúť jednu hodinu. |
3
Hotovo
|
Pripravíme si menšiu formu (20×20 cm), ktorú poriadne vymažeme maslom. |
4
Hotovo
|
Spracované cesto navrstvíme do formy a rozložíme ho. Ruky si potrite olejom a cesto rovnomerne roztlačte do formy. Necháme kysnúť cca pol hodinu. |
5
Hotovo
|
Po pol hodine si znovu ruky pomastíme olejom a prstom urobíme dierky. |
6
Hotovo
|
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu. |
7
Hotovo
|
Potom koláč vyberieme popicháme špáradlom a zalejeme smotanou. Vrátime späť do rúry na ďalších cca 10 minút. |
8
Hotovo
|
Najlepší je ešte horúci. Je veľmi šťavnatý a chutný. Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. |