Ingrendiencie
-
120 g Chren
-
3 ks citrón
-
2-3 pl Med
-
2 čl Mletá škorica
-
2 cm Zázvor
Popis
Moja babička tento recept pozná aj ako kúru proti zadržiavaniu vody a pre lepší zrak. Ako bonus však budete konečne aj o nejaké to kilo menej. Funguje to rýchlo a v kombinácii so zdravšou stravou, sú výsledky dlhodobé. Okrem chudnutia je však veľmi dobré aj pre vaše zdravie – máte ho za lacný peniaz, výsledky sú však miliónové!
- je nabitý vitamínmi a živinami,
- rýchlo naštartuje metabolizmus a pomalé trávenie,
- výsledky pocítite hlavne v oblasti brucha – tam pôsobí spaľovač tukov najrýchlejšie,
- výživa pre oči a vašu pamäť,
- chren je známy aj ako výborný čistič ciev.
Chren ako liek
Jeho koreň obsahuje 76 % vody, 13-16 % sacharidov, 2,7 % bielkovín, 0,3 % tuku, 3 % vlákniny, 1,5 % minerálov (najviac draslíka, železa, síry, ale i fosforu, vápnika a horčíka), zo stopových prvkov je tu najmä zinok, meď a chróm. Z účinných organických látok sa v ňom nachádza predovšetkým vitamín C, karotenoidy, vitamíny, glykozidy a rastlinné látky, ktoré slúžia na ochranu proti škodcom. Nám pomáha tiež sinigrín a glukonasturcin. Účinné látky sa uvoľňujú až po rozrušení buniek obsahujúcich myrozinázu, preto je chren zdravotne účinnejší, ak sa je surový a čerstvo nastrúhaný.
Tieto obsahové látky sú príčinou silných antibiotických, antibakteriálnych i antivírusových účinkov chrenu, čo sa prejavuje aj jeho detoxikačným pôsobením – laicky označovaným ako čistenie krvi. Chren výrazne zvyšuje našu imunitu. Pri konzumácii zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, čím sa stáva aj ťažké jedlo stráviteľnejšie. Tiež pomáha pri normalizácii zloženia črevnej flóry po klasickej antibiotickej liečebnej kúre, ale i pri nechutenstve. Podporuje prekrvenie obličiek a pečene. Mierni kašeľ, prekrvuje pokožku a pomáha pri reumatických, neuralgických i menštruačných bolestiach, pri parodontóze a kŕčových žilách. Dokonca má aj protirakovinové účinky. Je vhodné ho konzumovať aj pri rekonvalescencii po dlhej chorobe, pri sedavom spôsobe života, v starobe a pri potrebe celkovej tonizácie organizmu. Nie nadarmo chrenu prischol ľudový názov „slovenský ženšen“.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Chren aj zázvor nakrájame a hodíme do mixéra. Rozmixujeme s ostatnými prísadami a celkom nakoniec pridáme aj med. Užívame 1 lyžicu 2x denne pred jedlom. |
2
Hotovo
|
Užívame vždy tri týždne a potom jeden týždeň pauza. Sirup uchovávame v chladničke – ak nemáte mixér, stačí ak chren o zázvorom len nastrúhate a dôkladne zmiešate s ostatnými prísadami. |
3
Hotovo
|
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme. Tento článok má len informačný charakter. Nenahrádza konzultáciu ani postupy od lekára / lekárnika. Všetky potrebné kroky najprv konzulujte so svojím lekárom / lekárnikom. |