Ingrendiencie
-
4 ks Vajcia
-
120 g Kryštálový cukor
-
2 pl Mlieko
-
120 g Polohrubá múka
-
20 g Kakao
-
2 čl Prášok do pečiva
-
Parížska šľahačka
-
500 ml 33% Šľahačková smotana
-
50 g Kryštálový cukor
-
1 bal. Vanilkový cukor
-
50 g Kakao
-
Na vrch
-
pikantný Džem
-
p.ch. Banán
-
Čokoládová poleva
-
100 g Čokoláda na varenie
-
50 g Cera
-
1 čl Olej
Popis
Postup receptu
1
Hotovo
|
Lahodná torta s banánmi a parížskou šľahačkou – možno ju poznáte aj pod názvom Kuba rezy. |
2
Hotovo
|
K múke pridáme kakao a prášok do pečiva, premiešame (do korpusu som dala tmavé kakao, do plnky z neho už nezvýšilo, tam som použila také obyčajné a rozdiel je dosť viditeľný, takže radšej použite kvalitné tmavé kakao aj do plnky) |
3
Hotovo
|
Pridáme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva – po lyžiciach a zároveň šľaháme, tortovú formu (ja som použila formu o priemere 21 cm) vymažeme maslom a položíme papier na pečenie, vystrihnutý na veľkosť spodnej časti formy – papier na pečenie sa mi neposúva a mám istotu, že cesto sa mi nedostane pod papier, papier znovu vymažem maslom a vysypem formu múkou, vlejeme pripravené cesto a pečieme pri teplote 160° C približne 20 min., ak budete potrebovať po skúške špajľou cesto dopiecť, prikryte vrch alobalom a nechajte dopiecť podľa potreby. |
4
Hotovo
|
Parížska šľahačka: Smotanu na šľahanie vlejeme do kastrólika, pridáme cukor a vanilkový cukor, rozmiešame, privedieme do varu, necháme krátko povariť, asi len minútku. Vypneme, pridáme kakao, |
5
Hotovo
|
Upečený korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a preložíme na podložku (pod korpus si hneď môžete položiť ozdobný papier, naň ešte kúsky papiera na pečenie, ktoré po ozdobení povytiahneme), vrch korpusu môžete jemne posťahovať, ide to dobre aj príborovým nožom – stačí ho zľahka podsúvať a to jemné cestičko zároveň sťahovať. Podľa potreby korpus zrežeme, ja som ho nechala tak. |
6
Hotovo
|
Korpus natrieme bohato džemom, najlepšie pikantným (ja som použila ríbezľový) |
7
Hotovo
|
Na banány natrieme šľahačku aj po bokoch a odložíme do chladničky, krém musí vychladnúť, aby sme ho mohli poliať čokoládou. |
8
Hotovo
|
Čokoládová poleva:Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, Ceru, premiešame, pridáme olej a vymiešame dohladka. Kastrólik vyberieme, čokoládu necháme trošku vychladnúť, aby sa šľahačka nezačala topiť, polevu rozotrieme na vrch torty, aj po bokoch, necháme ju ešte tuhnúť pri izbovej teplote (už teraz si môžete na poleve naznačiť rezy špičkou noža), po stuhnutí preložíme do chladničky. Ja som ju nechala chladiť ešte nejakých 5 hodín. |