Ingrendiencie
-
KORPUS
-
6 ks Bielka
-
300 g Práškový cukor
-
2 pl Kukuričný škrob
-
2 pl Citrónová šťava
-
KRÉM
-
300 ml Šľahačková smotana
-
2 ks Vanilkový cukor
-
150 g Mascarpone
-
50 ml Bacardi
-
Ovocie
Popis
Torta bez čokolády a orechov. Pavlova – lahodný dezert ktorý prvýkrát pripravil v r. 1926 šéfkuchár hotela vo Wellingtone pre ruskú baletku Annu Pavlovu. Vylepšených a pozmenených receptov je strašne veľa. Základom populárneho dezertu sú vyšľahané bielka s cukrom pokryté šľahačkou a zaliate čerstvým ovocím. Upečené bielka sú na povrchu príjemne chrumkavé, no v strede sa takpovediac rozplývajú na jazyku. Tento recept je tiež trocha “vylepšený”.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Zo všetkých bielkov, štipky soli a 100g práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. |
2
Hotovo
|
Do menšej misky dáme 2 lyžice čerstvej šťavy z citróna a vymiešame ju s dvomi lyžicami škrobu, alebo pudingovým práškom. |
3
Hotovo
|
Do vyšľahaného snehu pridáme zbytok cukru, šľaháme ďalej a nakoniec prišľaháme citrón rozmiešaný s pudingovým práškom. |
4
Hotovo
|
Túto hmotu preložíme na teflónový kruh (spodok formy na tortu) alebo si na papier nakreslíme kruh a použijeme ho. Pre istotu a lepšiu manipuláciu kruh vložte do plechu. |
5
Hotovo
|
Hmotu sformujeme stierkou do menšieho kruhu. |
6
Hotovo
|
Ďalej boky kruhu stierkou povyťahujeme do výšky od spodu do vrchu a tiež od stredu ku krajom. Torta pri pečení trocha sadne, tak aby nebola príliš nízka. |
7
Hotovo
|
Vložíme do rúry, pečieme na 150 stupňov asi jednu hodinu, potom teplotu znížime na 100 stupňov a dopekáme ešte asi pol hodiny. Rúru vypneme a korpus v nej necháme ešte ďalšiu hodinu dosušiť. |
8
Hotovo
|
Krém pripravíme tak, že vyšľaháme mascarpone s bacardi a dvomi vanilkovými cukrami. Zvlášť ušľaháme šľahačkovú smotanu a primiešame do nej krém. |
9
Hotovo
|
Na vychladnutý korpus dáme do stredu krémovú šľahačku, ozdobíme čerstvým ovocím. |