Ingrendiencie
-
50 g Ražný šrot
-
500 ml Mlieko
-
1 ks Čerstvé droždie
-
50 g Maslo
-
400 g Ražná múka
-
1 pl Soľ
-
2 pl Med
-
100 g Čučoriedky
Popis
Základom chlebových kruhov je ražný šrot a hladká ražná múka. Jednoduché chlebové cesto so sviežou chuťou čučoriedok. Okrem čučoriedok môžte použiť aj iné ovocie, džem podľa vlastnej chuti.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Šrot zalejeme 100 ml vriacej vody. Odložíme bokom a necháme vychladnúť. Maslo spolu s mliekom dáme do hrnca a zľahka ohrejeme. Droždie rozdrvíme do veľkej misy, zalejeme 4 až 5 PL vlažného mlieka, necháme rozpustiť. Následne pridáme múku, soľ, sirup, zvyšok mlieka a scedený šrot. Vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Na koniec zapracujeme čučoriedky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. |
2
Hotovo
|
Potom cesto znova dobre premiesime, rozdelíme na 4 časti a na pomúčenej pracovnej doske vyformujeme na väčšie kruhy. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Popicháme vidličkou, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. |
3
Hotovo
|
Rúru predhrejeme na 220 °C a kruhy v nej na spodnom priečinku pečieme asi 20 až 25 minút. Vyberieme, položíme na kuchynskú mriežku a prikryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. |