Ingrendiencie
-
CESTO
-
500 g Hladká múka
-
0,5 ks Čerstvé droždie
-
250 ml Mlieko
-
100 ml Olej
-
2 pl Kryštálový cukor
-
p.ch. Soľ
-
KAPUSTA
-
1 kg Kapusta
-
3 pl Kryštálový cukor
-
2 pl Mletá škorica
-
p.ch. Soľ, korenie
-
p.ch. Bračová masť
-
1 ks Vajcia
Popis
Ako od babičky 🙂 Sýte, chrumkavé, plnené kapustníky. Za najvhodnejšiu oblasť na pestovanie kapusty na Slovensku sa považuje okolie mestečka Stupava, v regióne Záhorie na slovensko-moravskej hranici. Kde sa práve z kapusty, každoročne na “Dni zelá” pripravujú rôzne pokrmy.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Múku zmiešajte s cukrom, soľou, olejom a kváskom. Miešajte, kým sa cesto spojí a nechajte ho prikryté vykysnúť. Potom z cesta vytvarujte rukami menšie krúžky, ktoré plníte dusenou kapustou. |
2
Hotovo
|
Príprava kapusty - Do oleja v kastróle nasypte cukor, nechajte trochu skaramelizovať. |
3
Hotovo
|
Pridajte nasekanú kapustu, osoľte, okoreňte, ochuťte troškou škorice a pod pokrievkou duste do mäkka. |
4
Hotovo
|
Každý krúžok cesta naplňte dusenou kapustou. Okraje cesta spojte a kapustníky položte na vymastený, pomúčený plech. Potrieme ich roztopenou masťou, nechajte ešte trošku vykysnúť a ešte pred pečením potrite aj vajcom rozhabarkovaným s trochou mlieka. |
5
Hotovo
|
Pečieme v pred hriatej rúre do zlatista na 180°C približne 15-20 minút. Horúci upečený kapustník potrite ešte mliekom. Podľa chuti posypeme práškovým cukrom alebo konzumujte slané. |