Ingrendiencie
-
CESTO
-
6 ks Uvarené zemiaky v šupke
-
300 g Polohrubá múka
-
1 ks Vajcia
-
50 g Práškový cukor
-
PLNKA
-
200 g Čerešne
-
100 g Kryštálový cukor
-
1 pl Citrónová šťava
-
1 pl Vanilková esencia
-
100 g Vlašské orechy
-
OSTATNÉ INGREDIENCIE
-
200 ml Kyslá smotana
-
1 pl Vanilkový cukor
Popis
Už naše babičky robievali pirohy. Okrem slanej verzie si ich môžeme pripraviť aj na sladko. Náš recept vám ponúka kombináciu čerešní a vlašských orechov. Samozrejme aj v tomto recepte na záver polejeme pirohy smotanou, ale najskôr v nej rozmiešame cukor.
Dobrú chuť.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a postrúhame na strúhadle na zemiaky na pomúčenú dosku. K postrúhaným zemiakom pridáme múku, cukor a vajce. Na doske vypracujeme nelepivé cesto (podľa potreby pridávame múku). |
2
Hotovo
|
Na plnku si zmiešame odkôstkované čerešne (alebo iné ovocie) s cukrom, vanilkovým exraktom a citrónovou šťavou. Spolu privedieme k varu a povaríme cca 5 minút. Zmes precedíme. Šťavu odložíme bokom a prevarené ovocie zmiešame s nasekanými orieškami. |
3
Hotovo
|
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a pohárom vykrajujeme kruhy. Tie naplníme ovocnou plnkou, preložíme na polmesiac a okraje dobre pritlačíme (uzavrieme) koncom príborového noža. |
4
Hotovo
|
Pirohy povaríme vo vriacej vode, kým nevyplávajú všetky na povrch (cca 8-10 minút). Ešte teplé potom polejeme kyslou smotanou, vymiešanou s vanilkovým cukrom a šťavou z ovocia. |