Ingrendiencie
-
3 ks Tortové oblátky
-
250 g Trstinový cukor
-
20 g Maslo
-
210 ml Šľahačková smotana
-
100 g Vlaš.orechy sekané
-
150 g Maliny
Popis
Vôňa a poctivá chuť tradičného karamelu si vás získa od momentu, kedy zacítite jeho vôňu, až po chuť prvého zahryznutia. Sú príjemne sladké so štedrou nádielkou chrumkavých orechov a kyslastým podtónom malín. Dokonale vyvážená chuť.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Na panvici si upálime cukor na karamel. Na úplne malom ohni upaľujeme aj 10-15 minút, pomaly, aby nám neprihorel. Sem tam pomiešame. |
2
Hotovo
|
Keď je už liaty, tak vhodíme 20 gramov masla a poriadne zamiešame. Šľahačkovú smotanu si medzitým zahrejeme na bod varu. Smotanu primiešame do karamelu a začneme ozlomkrky miešať. Zmes veľmi peni, nebojte sa, to sa ustáli a krásne spojí. |
3
Hotovo
|
Zmes vypneme a pridáme pomleté/posekané orechy. Dajte podľa chuti, my máme radi viacej a nahusto. A ideme vrstviť : spodná oblátka, na to mierne vychladnutá griláž zmes, na to ďalšia oblátka, pritlačíme, opäť vrstva karamelu a maliny. Ak dávate čerstvé tak rozrežte na polovicu, ak mrazené, tak odkvapkané vcelku. Vrchnú oblátku už len jemne priložiť, nepritláčať moc, aby sa nám maliny neroztiekli a tým sa oblátka nerozmočila. Necháme pol hodinu až cez noc postáť. Čím dlhšie budú grilážky stáť, tým budú stuhnutejšie. Malinové grilážky sú vhodné na rýchly konzum, ideálne do 2 dní. Klasické vydržia dlhšie. |