Ingrendiencie
-
3 pl Olej
-
5 pl Hladká múka
-
0,7 l Mlieko
-
3 pl Maslo
-
1 dcl Šľahačková smotana
-
p.ch. Kryštálový cukor
-
p.ch. Ocot
-
p.ch. Soľ
-
p.ch. Chren
-
0,3 l Bravčový vývar
Popis
Prinášame Vám recept na známu Chrenovú omáčku vhodnú najmä k hovädziemu mäsu a knedle. Pre obmenu môžte namiesto chrenu použiť kôpor a bude lahodná kôprová omáčka, ktorá sa hodí ako k mäsu, tak i k fašírkam.
Tip : do kôprovej omáčky pridajte na kocky uvarené zemiaky, prípadne rozšľahané vajce. Omáčka bude hustejšia i chutnejšia.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Do rozohriateho oleja a masla dáme múku a urobíme zápražku bledohnedej farby. Robíme ju pomaly, aby nám neprihorela. Odstavíme a necháme chvíľu schladnúť (nie je to nutné, ale takto určite nezhrčavie). Vývar, potom mlieko vlejeme opatrne do zápražky a poriadne rozmiešame. |
2
Hotovo
|
Dáme znova na sporák a omáčku často miešame. Postupne, keď začína hustnúť, miešame stále a pridáme i smotanu. Osolíme a necháme ju trocha povrieť. |
3
Hotovo
|
Odstavíme a dochutíme - pridáme nastrúhaný chren a dochutíme octom a cukrom. Už nevaríme. |
4
Hotovo
|
Rovnako môžeme pripraviť kôprovú omáčku - po odstavení bešamelky do nej pridáme nasekaný čerstvý alebo mrazený kôpor. Dovarenú, odstavenú omáčku dochutíme octom/opatrne a štipku cukru, soli podľa vlastnej chuti. |