Ingrendiencie
-
CESTO
-
300 ml Mlieko
-
40 g Čerstvé droždie
-
2 čl Kryštálový cukor
-
1 čl Soľ
-
100 ml Olej
-
1 ks Žľtky
-
500 g Hladká múka
-
PLNKA
-
300 g Bryndza
-
2 ks Vajcia
-
p.ch. Kôpor
Popis
Jemné, nadýchané, kysnuté cesto plnené bryndzovo – kôprovou plnkou. Bryndzové koláče sú vhodné k pivu, alebo vínu.
Z jednej dávky pripravíme dva veľké plechy.
Postup receptu
1
Hotovo
|
Z uvedených surovín spracujeme cesto buď klasicky, alebo v pekárničke. Ak použijeme pekárničku, vypneme ju po prvom vymiesení a nenecháme ďalej kysnúť. Ak budeme robiť cesto klasicky, vymiesime ho a necháme 15 minút kysnúť. |
2
Hotovo
|
Cesto rozvaľkáme asi na pol centimetra cez celú dosku. Bryndzu vymiešame s vajcami a podľa chuti pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Bryndzu je dobré nechať predtým vonku z chladničky, aby sa dala dobre miešať. Túto plnku preložíme na cesto a po celej ploche rozotrieme. Potom začneme z oboch strán cesto stáčať ako roládu. |
3
Hotovo
|
Keď prídeme ku stredu, rádielkom cesto prekrojíme. Vzniknú nám dva záviny, troška ich dlaňou sploštíme a nožom cik-cak nakrájame. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút nakysnúť. Potom ich potrieme bielkom, čo nám zostalo z vajca a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov. Pečieme asi 12-15 minút. |